Na hlavný obsah

Vysoké teploty, silný vietor aj búrky. Na Slovensku platí viacero výstrah

Ide o prvostupňové varovania.

Vysoké teploty, silný vietor aj búrky. Na Slovensku platí viacero výstrah
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Časť Slovenska môže v sobotu (6. 7.) potrápiť silnejší vietor, ale aj vysoké teploty. Meteorológovia avizujú výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstraha pred vetrom na horách platí počas celého dňa na väčšine územia Žilinského kraja, tiež v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Podľa meteorológov môže miestami vietor nad pásmom lesa dosiahnuť priemernú rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 135 kilometrov za hodinu.

Silnejší vietor môže potrápiť počas dňa ojedinele aj oblasť Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho kraja a okres Myjava. Predpokladaná priemerná rýchlosť dosiahne do 45 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 70 kilometrov za hodinu. Výstrahu predbežne vydali v sobotu do 20.00 h.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje SHMÚ.

Najnižší stupeň výstrahy pred vysokými teplotami by mal v okresoch Dunajská Streda, Nové Zámky, Levice a Komárno platiť v sobotu od 14.00 h do 18.00 h. Teplota vzduchu môže v týchto oblastiach ojedinele dosahovať 33 stupňov. SHMÚ upozorňuje na vysokú pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko