Na hlavný obsah

Výzvy na odstúpenie Joea Bidena pribúdajú. S vekom prichádza múdrosť, odkazuje

Pripustil, že v prvej predvolebnej debate si viedol zle.

Výzvy na odstúpenie Joea Bidena pribúdajú. S vekom prichádza múdrosť, odkazuje
Na snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden na ďalšie výzvy, aby odstúpil z volebnej kampane, reagoval slovami, že s vekom prichádza múdrosť. S odvolaním sa na doteraz neodvysielaný rozhovor so stanicou Univision o tom vo štvrtok (18. 7.) informoval spravodajský server CNN.

Rozhovor bol natočený v stredu (17. 7.), krátko pred oznámením Bieleho domu, že Biden mal pozitívny test na covid-19.

Na otázku, ako vníma výzvy niektorých straníckych kolegov, aby svoju kandidatúru do novembrových prezidentských volieb stiahol, Biden odpovedal okrem iného, že „s vekom prichádza múdrosť“. Zároveň pripustil, že si v prvej predvolebnej debate viedol zle.

AKo reaguje okolie na Bidenovu kandidatúru a čo si myslí sám prezident priblížila v Správach redaktorka Alexandra Zetková:

„Pozrite, počas debatného večera som mal hroznú noc. Bol som vyčerpaný, cestoval som po svete, nebol som pripravený a predviedol som hrozný výkon,“ povedal Biden v klipe rozhovoru, ktorý bol zverejnený na webe americkej stanice Univision vysielajúcej v španielčine.

V 90-minútovej debate, ktorá sa uskutočnila koncom júna, mal 81-ročný Biden problémy čeliť útokom svojho 78-ročného rivala Donalda Trumpa a pôsobil zmätene. To prehĺbilo obavy o jeho spôsobilosť v pokročilom veku vykonávať takto zodpovednú funkciu. Niektorí demokratickí zákonodarcovia, sponzori či komentátori následne Bidena vyzvali, aby zo súboja odstúpil.

„Viem, aký je rozdiel medzi pravdou a lžou. Viem, aký je rozdiel medzi dobrým a zlým,“ povedal Biden s tým, že vie, čo treba urobiť. Na otázku, nakoľko si je istý, že získa hlasy voličov s pôvodom v Latinskej Amerike, Biden odpovedal, že z toho „má dobrý pocit“ a že je latinskoamerickej komunite zaviazaný.

„Väčšina komunít sa začne sústrediť na voľby až v septembri,“ povedal Biden. „Všetky tie reči o tom, kto sa kam prikláňa a ako, sú tak trochu…, všetko je zatiaľ medzi mnou a Trumpom v podstate vyrovnané,“ dodal. Celý rozhovor bude odvysielaný vo štvrtok popoludní miestneho času (v noci na piatok SELČ).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet