Na hlavný obsah

Z atentátu na Trumpa sa stáva hit e-shopov. Online obchody čelia dopytu po tematických tričkách

Záujem je aj o iný tematický tovar.

Víkendový atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vyvolal nebývalý záujem o tovar s touto tematikou. 

V online obchodoch sa vo veľkom predávajú najmä tričká, ktoré zachytávajú moment, kedy Trumpa obklopila ochranka a zdvihol zaťatú päsť na výraz vzdoru a odhodlania. Ceny sa pohybujú väčšinou od deviatich do 40 dolárov (asi 37 eur). Informovali o tom v pondelok (15. 7.) zahraničné médiá.

Tričká majú najrôznejšie slogany, napríklad Bulletproof (Nepriestrelný), Legends Never Die (Legendy nezomierajú), Grazed but not Dazed (Škrabnutý, ale nepremožený) alebo Shooting Makes Me Stronger (Po streľbe silnejší).

Často vyobrazujú Trumpovu tvár postriekanú krvou. Niektoré tričká majú aj nápis Fight (Bojujte). Toto slovo Trump svojim priaznivcom niekoľkokrát zopakoval, keď ho ochranka odvádzala z miesta streľby.

Už pár hodín po streľbe sa podniky a nezávislí predajcovia snažili vytvoriť slogany a tovar, ktorým by svoju ponuku zatraktívnili. Ich nové produkty však teraz republikánskeho kandidáta na prezidenta častejšie zobrazujú ako vzdorovitého človeka. Uviedla to agentúra Reuters.

Neočakávaný úspech

„Predaj prekonal moje očakávania. Nepredpokladal som, že Trump bude mať toľko fanúšikov,“ povedal 28-ročný Čung Ťia-čch‘, ktorý na sieti Douyin predáva oblečenie v on-line obchode Paxinico. Za jediný deň predal okolo 40 tričiek s vyobrazením exprezidenta Donalda Trumpa krátko po pokuse o atentát.

Dvadsaťpäťročná Li Ťin-wej, ktorá predáva tovar na platforme Taobao, médiám v Hongkongu povedala, že vyrobiť v jej prevádzke v Číne tričko s Trumpom zabralo asi pol minúty.

„Tričká sme na platforme Taobao ponúkli hneď, ako sme si všimli správy o streľbe, aj keď sme ich zatiaľ nemali k dispozícii. Za tri hodiny sme už mali vyše dvetisíc objednávok ako z Číny, tak z USA,“ povedala.

Trumpov pohľad do kamery pripomína jeho typickú pózu v jeho reality šou The Apprentice (Učeň), v ktorej minulosti sám niekoľko rokov účinkoval. S podobným vyobrazením sa predáva mnoho suvenírov s Trumpovou podobizňou.

Nejde o prvý Trumpov „hit“

Vlani sa napríklad stala vďačnou témou pre vyobrazenie na tričkách väzenská fotografia, ktorá bola vyhotovená, keď bol Trump krátko zadržaný. Vtedy sa vzdal úradom v štáte Georgia, kde čelil obvineniu z nelegálnych zásahov do posledných prezidentských volieb. Snímka sa objavila aj na ďalších suveníroch, vrátane pohárov, hrnčekov, plagátov i inde.

Trump sa stal v sobotu (13. 7.) na predvolebnom mítingu v Pensylvánii terčom atentátnika, ktorý exprezidenta trafil do ucha. Útočníka bezpečnostné zložky okamžite zastrelili a Trump sa hneď ďalší deň vydal do Milwaukee na nominačný zjazd Republikánskej strany.

Očakáva sa, že strana tam Trumpa potvrdí ako svojho kandidáta do novembrových prezidentských volieb, kde sa Trump stretne s terajším šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet