Na hlavný obsah

Z rastlinnej ríše zmizlo hanlivé pomenovanie: Zmení sa názov vyše 200 druhov rastlín

Mnohí experti vyzývajú na rovnakú zmenu aj v živočíšnej ríši.

Z rastlinnej ríše zmizlo hanlivé pomenovanie: Zmení sa názov vyše 200 druhov rastlín
Oranžové kvety na strome Erythrina caffra. Foto: ČTK/Profimedia

Naša spoločnosť je čoraz vnímavejšia, keď ide o pomenúvanie a označovanie iných ľudí, či už na základe rasy, pohlavia alebo ďalších atribútov. Tento prístup sa premieta aj do vedy. O väčšej korektnosti môže najnovšie hovoriť ríša rastlín, odkiaľ zmizol jeden hanlivý pojem.

Experti na Medzinárodnom botanickom kongrese v Madride odhlasovali zmenu vedeckých názvov vyše 200 druhov rastlín, ktoré obsahujú slovo caffra.

Je to totiž dobové hanlivé označenie pre černocha, respektíve Afričana z východného pobrežia kontinentu a vychádza z arabského kafir, teda neverec. Nahradí ho neutrálny pojem affra, poukazujúci na zemepisný pôvod rastlín.

Reakcia podporovateľov tohto kroku bola veľmi pozitívna, keďže ide o bezprecedentné rozhodnutie. Navrhli ho a roky zaň lobovali botanici z Juhoafrickej republiky. Za však boli len dve tretiny hlasujúcich.

Väčšej jazykovej korektnosti v ríši rastlín rozprával v relácii Rádia Slovensko Dobré ráno, Slovensko! venoval redaktor Michal Dzúrik:

Podobné prípady sú aj v zvieracej ríši

Ostatní argumentujú, že takto sa môžu v budúcnosti v rôznych kontextoch stať nevhodné mnohé iné slová. Poukazujú pritom na živočíšnu ríšu, kde sa takýmto zmenám zatiaľ bránia a to by sme tam tiež mohli nájsť prípady so silnými argumentmi v prospech zmeny.

Ide napríklad o názvy, ktoré môžu istým spôsobom znevažovať vedeckú prácu. Ovad Scaptia Beyoncae sa napríklad volá podľa americkej speváčky Beyoncé, keďže vraj sfarbením pripomína jej blond vlasy a tmavú pokožku.

Podobne je na tom moľa Neopalpa donaldtrumpi s jasnou žltou hlavou. Druhým príkladom sú pomenovania po kontroverzných historických osobách, predovšetkým politikoch a v anglofónnom svete otrokároch.

Najznámejší tu je chrobák Anophtalmus hitlerii, ktorý je pomenovaný po Adolfovi Hitlerovi. Jeden rakúsky expert tento hmyz objavil v roku 1933 a pomenoval ho na počesť vtedy začínajúceho nemeckého kancelára.

Názov okrem iného spôsobil, že o tento druh majú v rámci zberateľstva veľký záujem neonacisti a takmer tým zapríčinili jeho vyhynutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet