Na hlavný obsah

Za lacnejšími potravinami k nám cestuje stále viac Maďarov: Zisťovali sme, či sa im to oplatí

Môže za to zrušenie cenových stropov na vybrané potraviny.

Za lacnejšími potravinami k nám cestuje stále viac Maďarov: Zisťovali sme, či sa im to oplatí
Ilustračná snímka nakupovania potravín. Foto: RTVS

Obyvatelia Maďarska mali na niektoré potraviny ako cukor či mlieko pravidelne týždenné zľavy. Od prvého júla už cenové stropy na vybrané potraviny v obchodných reťazcoch neplatia. Mnohí lacnejšie potraviny hľadajú na Slovensku. Za niektoré produkty platíme menej ako naši susedia.

Maďarov, ktorí prichádzajú nakupovať potraviny do našich obchodov, pribúda. Dôkazom je viac áut s maďarskými poznávacími značkami pred obchodnými reťazcami v meste Veľký Meder.

Do konca júna v Maďarsku platili cenové stropy na vybrané potraviny. Maloobchody museli každý týždeň ponúkať zľavy na potraviny ako mlieko, syry či cukor vo výške najmenej pätnásť percent oproti najnižšej ponúkanej cene konkrétnej potraviny za posledných tridsať dní. Takto reagovala vláda na vysokú infláciu v krajine.

Maďarom nakupujúcim na Slovensku sa v Správach RTVS venoval redaktor Silvester Roštár:

„V Maďarsku je vidieť rastúci dopyt po potravinách, čo tieto ceny potravín tlačí nahor. Na ceny potravín v Maďarsku bude vplývať aj zavedenie recyklačného poplatku na plastové fľaše a plechovky. To potlačí ceny nealkoholických nápojov,“ priblížil ekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

„Slovensko je, čo sa týka cien celého nákupného košíka, na priemere krajín Európskej únie. Aktuálne sa pridružujú aj ceny pohonných hmôt. Väčšinou chodia spotrebitelia na väčšie nákupy,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

Porovnanie cien základných potravín

Vybrali sme sa do maďarského mesta Győr. Tam sme porovnali ceny základných potravín, čiže chleba a masla s cenami u nás. Zatiaľ čo v Maďarsku stojí liter mlieka 1,50 eura, na Slovensku je to necelých 90 centov. U nás kupujúci nakúpi v priemere o 30 centov výhodnejšie aj chlieb či cukor.

„Výrazne drahšie na Slovensku než v Maďarsku je mäso a mäsové výrobky, a to až o takmer 14 percent. Naopak o niečo lacnejšie máme produkty z kategórie vajcia, syr a mlieko,“ priblížil ekonomický analytik Matej Horňák.

Z porovnania cien tak vyplýva, že ceny potravín na Slovensku i v Maďarsku sa postupne dorovnávajú. Odborníci tak výrazný nárast kupujúcich spoza hraníc v našich obchodoch neočakávajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika