Na hlavný obsah

Za prácu v náročnejšom prostredí finančné kompenzácie: Niektorí pedagógovia by si mohli prilepšiť

Odborári žiadajú zvýšenie platov pre všetkých učiteľov.

Za prácu v náročnejšom prostredí finančné kompenzácie: Niektorí pedagógovia by si mohli prilepšiť
Učiteľka a žiaci počas vyučovania.

Učitelia, ktorí pracujú v náročnejšom prostredí, napríklad v marginalizovaných komunitách, by mohli dostať príplatok. Rezort školstva chce zaviesť ďalší kompenzačný príspevok. Školskí odborári žiadajú zvýšenie platov všetkých učiteľov. Riaditelia chcú pre pedagógov aj lepšie pracovné podmienky.

Riaditeľ základnej školy v Bohdanovciach Matúš Baňas pracoval s deťmi, ktoré pochádzajú z chudobnejších pomerov, štrnásť rokov. Deti boli častokrát hladné, slabo odeté, a preto o učenie záujem nemali.

Učitelia zo školy odišli po slovných a fyzických útokoch. „Osobne som zažil kolegov, ktorí vydržali týždeň v takejto práci a odišli,“ priblížil Matúš Baňas.

Rezort školstva chce pedagógov, ktorí majú ťažšie pracovné podmienky, odmeniť. „Zvažujeme napríklad kompenzovať mimoriadne náročné prostredie v oblasti vzdelávania so špeciálno-výchovnými potrebami detí,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

„Určite by si to tí učitelia zaslúžili. Na druhú stranu treba povedať, že tie príspevky sú len dočasné. Treba zlepšiť sociálnu starostlivosť v rodinách a viac podporovať podporné tímy v školách,“ skonštatoval Baňas.

Kompenzačnému príspevku pre učiteľov pracujúcich v náročnejšom prostredí sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Prácu učiteľom sťažujú rodičia

Toto nie je jediný dôvod, prečo učitelia v školách nezotrvajú. Prácu im sťažujú rodičia. Najčastejšie je to kvôli známkam, spôsobu výučby alebo kvôli jej obsahu. Učitelia čelia vyhrážkam.

„Veľkým strašiakom je inšpekcia, zriaďovateľ, médiá, aj keď pravda je na strane školy,“ povedal riaditeľ Základnej školy na Hlbokej ceste v Bratislave Michal Drgáň. V mnohých prípadoch by potrebovali aj ochranu.

„Mať právnych zástupcov na školách alebo mať zazmluvnené právnické kancelárie, keď máme problém s rodičom, keď vás napadol. Toto by nás možno ochránilo,“ dodal Drgáň.

Vyučovanie môže stratiť na kvalite

Ak sa podmienky na učenie urýchlene nezlepšia, vyučovanie stratí pre nedostatok pedagógov na kvalite.

„Teraz mi odchádza mladá kolegyňa, cítila sa tu veľmi príjemne, ale nevedela si nájsť bývanie, zaplatiť nájomné bývanie a vracia sa domov do Čadce k rodičom,“ priblížila riaditeľka Základnej školy Ostredková v Bratislave Erika Drgoňová.

Školskí odborári preto bojujú za to, aby sa učiteľom, ale aj nepedagógom, zvýšili platy. „Navrhli sme navýšenie platov pre všetkých zamestnancov štátnej a verejnej správy od 1. septembra o desať percent a od 1. januára 2025 o ďalších desať percent. Do dvoch týždňov bude druhé kolo vyjednávania, tam sa dozvieme viac,“ povedal predseda OZ pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

„Verím, že sa naozaj dohodneme, aby došlo k valorizácii pedagogických a nepedagogických zamestnancov,“ dodal minister školstva. V tejto súvislosti odborári nevylúčili ani protestné akcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika