Na hlavný obsah

Po sabotáži na francúzskej železnici zadržali ultraľavicového aktivistu

Oznámil to francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Po sabotáži na francúzskej železnici zadržali ultraľavicového aktivistu
Cestujúci čakajú na nástupišti na železničnej stanici v Paríži. Foto: TASR/AP

Francúzska polícia zadržala v súvislosti s nedávnou sabotážou na tamojšiu vysokorýchlostnú železničnú sieť aktivistu z ultraľavicového hnutia. Oznámil to v pondelok (29. 7.) francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ide o prvé takéto ohlásené zadržanie od zmienenej sabotáže, ktorá v noci na piatok (26. 7.) ochromila francúzsku vysokorýchlostnú železničnú sieť a výrazne skomplikovala cestovanie v deň otvorenia letnej olympiády.

Muža zadržali v nedeľu (28. 7.) v obci Oissel na severe Francúzska. Mal pri sebe kľúče od technických priestorov francúzskej národnej železničnej spoločnosti SNCF, nespresnené náradie a tiež literatúru spájanú s ultraľavicovým hnutím. Uviedol to v pondelok pre agentúru AFP zdroj z prostredia polície, ktorý si neželal byť menovaný.

Minister Darmanin krátko predtým informoval, že francúzske úrady už v súvislosti so sabotážou „identifikovali profily viacerých ľudí“. Spresnil pritom, že spôsob, akým sabotéri operáciu vykonali, odkazoval práve na krajne ľavicových extrémistov.

Sabotáž postihla 800-tisíc ľudí

Sabotéri sa podpaľačskými útokmi zamerali na trate na železničných uzloch severne, juhozápadne a východne od hlavného mesta Paríž.

Výpadkom v železničnej doprave v dôsledku ich činov bolo podľa ministra dopravy Patriceho Vergrieteho postihnutých dovedna 800-tisíc ľudí vrátane 100-tisíc cestujúcich, ktorých spoje boli úplne zrušené. Vysokorýchlostná železničná sieť sa v pondelok vrátila do normálnej prevádzky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet