Na hlavný obsah

Zadlženie Slovenska stúplo najviac spomedzi krajín EÚ: Plán uťahovania opaskov však nepoznáme

Po dosiahnutí politickej zhody ho oznámia zrejme koncom leta.

Zadlženie Slovenska stúplo najviac spomedzi krajín EÚ: Plán uťahovania opaskov však nepoznáme
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

Dáta Slovensku opäť pripomínajú nelichotivý stav verejných financií. Naše zadlženie podľa informácií Eurostatu v úvode roka stúplo najviac z 27 krajín Európskej únie. V medzikvartálnom porovnaní sa zvýšilo o 4,6 percentuálneho bodu na 60,7 percenta HDP.

Odborníci aj rezort financií takýto vývoj na začiatku roka očakávali. Rozpočtová rada pripomína, že vysoký deficit a dlh nie sú výsledkom len posledných kríz, ale aj hospodárením vlád a odkladom konsolidácie.

Ministerstvo za tým však vidí bývalé vlády. Na detailný plán, v čom chce najbližšie štát výrazne ušetriť, však zatiaľ čakáme.

Nerovnováha príjmov a výdavkov

Naše verejné financie trpia veľkou nerovnováhou medzi príjmami a výdavkami. Súčasný rozpočet očakáva deficit takmer 6 percent HDP – skoro 8 miliárd eur. Komisia odhaduje, že ide o druhý najvyšší spomedzi európskych krajín.

„V prvom kvartáli tohto roka sme zohľadnili už to, že budeme mať vysoký deficit v celom roku. Veľká časť tých peňazí, ktoré sme získali na finančnom trhu je rezerva, ktorá bude slúžiť na financovanie výdavkov, ktoré budú v ďalších mesiacoch tohto roka,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Viktor Novysedlák.

Koalícii zostávajú asi dva mesiace na to, aby predstavila plán ozdravenia verejných financií aj Bruselu. Európska komisia (EK) nás spolu s ďalšími krajinami totiž pred časom napomenula.

„Vývoj v roku 2024 je zohľadnený v rozhodnutí EK. Nebude to viesť k nejakému ďalšiemu zhoršenému nazeraniu na Slovensko. To, čo je však dôležité, aby vláda predstavila na jeseň kredibilný konsolidačný plán, aby sa tá vysoká úroveň dlhu postupne začala znižovať. Aby budúce generácie nemuseli znášať dodatočné bremená,“ dodal Novysedlák.

Plán predstavia koncom leta

Rezort financií s vývojom dlhu počítal. Najmä v súvislosti s vyšším predfinancovaním potrieb krytia štátneho deficitu a dlhu.

„Cieľom je v zmysle programového vyhlásenia vlády do konca volebného obdobia otočiť trend rastúceho zadlženia, čo si vyžiada každoročné znižovanie deficitu hospodárenia približne o 1 percento HDP,“ uviedol rezort financií.

Minister Ladislav Kamenický (Smer-SD) opakovane tvrdí, že plán, kde si budeme musieť budúci rok utiahnuť opasky, oznámia po dosiahnutí politickej zhody zrejme koncom leta.

Snahou je ušetriť miliardu štyristo miliónov. Jozef Viskupič (SaS) kritizuje, že doteraz poznáme minimum opatrení. „Rozpočet nie je jeho rozpočet, to je rozpočet ľudí. Ľudia tam platia dane a odvody, majú právo vedieť, čo nás čaká,“ povedal Viskupič.

„Posledný rok ešte ďalej prehlbuje našu zadlženosť a aj ak sa vláde podarí splniť tie ciele deficitu, ktoré si naplánovala, tak stále bude náš dlh rasť,“ reagoval aj poslanec Progresívneho Slovenska Štefan Kišš.

Priestor na šetrenie existuje v stovkách, ak nie v miliardách eur. „Výdavky nám za posledné tri až štyri roky extrémne naskočili. Uleteli tej príjmovej situácii, v ktorej je štát. To sa týka nielen veľkosti verejnej správy, počtu zamestnancov, ale takisto sociálnych transferov, ktoré sú zvlášť na Slovensku neadresné,“ povedal ekonóm Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Radovan Ďurana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika