Na hlavný obsah

Návrh na zmiernenie prísnej potratovej politiky v poľskom parlamente neprešiel

Poľský prezident by zákon v prípade jeho prijatia nepodpísal.

Návrh na zmiernenie prísnej potratovej politiky v poľskom parlamente neprešiel
Na snímke poľský premiér Donald Tusk. Foto: ČTK/Profimedia

Poľský parlament v piatok (12. 7.) odmietol zákon, ktorý by dekriminalizoval pomoc pri potratoch, informovala agentúra AFP. Proti návrhu zdvihlo ruku 218 poslancov, o tri viac, ako hlasovalo za jeho prijatie.

Poľský prezident Andrzej Duda už skôr uviedol, že aj v prípade prijatia zákona by ho nepodpísal.

Proti zákonu hlasoval takmer celý poslanecký klub Práva a spravodlivosť s výnimkou jednej poslankyne. Ďalšie hlasy v neprospech zákona o pomoci pri potratoch pochádzajú z krajne pravicovej Konfederácie a protisystémovému hnutiu Kukiz’15. Za boli naopak poslanci proeurópskeho klubov Občianska koalícia a stredovej strany Poľsko 2050.

„Parlament odmietol zákon o dekriminalizácii pomoci pri potratoch. Poslanci, ktorí hlasovali proti, by sa mali hanbiť. Na tomto sme sa s poľskými ženami nedohodli. Pri ďalších voľbách si spomeňme, ako niektorí dnes hlasovali,“ napísala na sociálnej sieti X poslankyňa Zelených Malgorzata Traczová.

„Náš národ má stále dušu. Budeme vždy stáť na strane dobra. Potraty sú a boli zlo,“ okomentoval výsledok hlasovania Rafal Bochenek, poslanec PiS.

Podľa serveru Wiadomosci výsledok hlasovania prijali kluby Práva a spravodlivosti a Konfederácia ováciami postojačky.

Kontroverzný zákon

Národnokonzervatívna vláda PiS v roku 2020 v Poľsku sprísnila už tak striktnú protipotratovú politiku zákazom interrupcie aj v prípade nezvratného poškodenia plodu. Poľské ženy tak teraz môžu potrat legálne podstúpiť iba, ak otehotneli v dôsledku trestného činu alebo ak ohrozuje tehotenstvo ich zdravie či život.

Súčasná proeurópska vláda sľubovala zmiernenie potratových predpisov pred vlaňajšími voľbami. Postup v tejto veci je však pomalý pre nezhody v koalícii, v ktorej sa zišli ako konzervatívni ľudovci, tak ľavica, ktorá má tradične k interrupciám liberálny prístup.

Nedávno však napríklad začalo platiť nariadenie, podľa ktorého sú nemocnice financované z verejných zdrojov povinné potraty vykonávať. Minulý mesiac dostala prvá nemocnica pokutu 550-tisíc zlotých (130-tisíc eur) za to, že zákrok odmietla vykonať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet