Na hlavný obsah

Zákony hôr sú niekedy veľmi kruté, hovorí horský vodca. Radí, ako plánovať bezpečnú turistiku

V prípade núdze sa môžu turisti obrátiť na Horskú záchrannú službu.

Zákony hôr sú niekedy veľmi kruté, hovorí horský vodca. Radí, ako plánovať bezpečnú turistiku
Skráti rozsiahle pátracie akcie a ušetrí nasadených záchranárov aj techniku. Dokáže to nová technológia na lokalizáciu mobilu v horách. Foto: RTVS

Výber túry treba prispôsobiť počasiu. Dovolenku prispôsobujeme počasiu, počasie sa nikdy neprispôsobí dovolenke, upozorňuje horský vodca Pavol Jackovič.

Jackovič zdôraznil aj jedno z najdôležitejších pravidiel bezpečnej vysokohorskej turistiky, a to vydať sa do hôr skoro ráno. „Vydávať sa neskôr na túry, keď hlásia zlé počasie je nerozvážne. Keď sa chodí na štíty alebo na sedlá, tak treba vyraziť veľmi skoro, určite o nejakej šiestej. Je veľmi dobré, ak ste v cieli už okolo desiatej doobeda,“ povedal.

Dodal, že počasie by sme nikdy nemali podceniť a v prípade nepriaznivej predpovede radí na túru radšej neísť alebo sa vrátiť. „Zákony hôr sa nedajú ničím ovplyvniť a niekedy sú veľmi kruté,“ povedal.

„O 12.00 h by ste mali byť už naspäť v doline a nie iba kráčať hore. To je veľké podceňovanie. Hory majú svoje nepísané zákony a nikdy ich netreba podceňovať,“ zopakoval Jackovič.

Ak na horách hlásia búrky, tak sa treba vybrať len na krátku túru, napríklad niekam na chatu, ale určite nechodiť na štíty a sedlá, radí.

V prípade núdze sa turisti môžu obrátiť na Horskú záchrannú službu. Vo štvrtok (11. 7.) vodná lavína v Monkovej doline v Belianskych Tatrách zasiahla drevený prístrešok. Zostalo tam zakliesnených 16 osôb, dve turistky lavína zasypala a na mieste zomreli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko