Na hlavný obsah

Zamestnanci fabriky na východe sa sťažujú na extrémne horúčavy vo výrobnej hale. Podmienky preveruje inšpektorát

RÚVZ porušenie zákona nezistil.

Zamestnanci fabriky na východe sa sťažujú na extrémne horúčavy vo výrobnej hale. Podmienky preveruje inšpektorát
Vo fabrike Linora prebieha inšpekcia. Foto: STVR

Národný inšpektorát práce (NIP) prišiel na kontrolu do fabriky Linora v obci Hencovce. Inšpektori práce zisťujú, v akých podmienkach tam počas horúcich dni pracujú zamestnanci. Sťažujú sa na extrémne horúčavy vo výrobnej hale. Zamestnávateľ tvrdí, že robí maximum.

Kontrola národného inšpektorátu práce vo fabrike potrvá niekoľko dní. „Inšpekcia práce sa práve začala, takže do jej skončenia nemôžme poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ informoval hovorca NIP Ladislav Kerekeš.

Na zlé pracovné podmienky nás upozornila zamestnankyňa fabriky. „Máme vysoké teploty. Mali sme tam v hale 36,8 stupňa. Dvere sa zatvárajú, tie hlavné veľké, to nám nechcel ani povoliť. Keď sme otvárali, tak povedal, keď ešte niekto otvorí dvere, tak nám stiahne 500 eur z výplaty,“ uviedla.

Horúčavám vo fabrike Linora sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Lucia Benetínová:

Hygiena porušenie zákona nenašla

Okamžite reagoval aj regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý vo fabrike vykonal kontrolu. Porušenie zákona zo strany zamestnávateľa nenašiel.

„Zamestnanci majú zabezpečený pitný režim vrátane šumivých tabliet na doplnenie minerálov, vykonáva sa striedanie zamestnancov, častejšie prestávky v práci, pobyt v klimatizovanej miestnosti – jedálni, možnosť osprchovať sa,“ povedala riaditeľka RÚVZ so sídlom v meste Vranov nad Topľou Monika Kurucová.

„Dňa 18. júla sa zamestnávateľ stretol s odborovým zväzom OZ KOVO a zamestnancami. Ani zo strany OZ KOVO nebolo konštatované porušovanie zákona. Zamestnanci majú pravidelný pitný režim, robíme maximum aby sme im v horúčavách uľahčili prácu,“ stojí v stanovisku vedenia spoločnosti.

Linora, ktorá vyrába dámske silonky a pančuchy, dodala, že do prevádzky šitia objednali aj ďalšie batérie za 20-tisíc eur. Tie vháňajú do haly chladný vzduch. Fab rika zamestnáva 320 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny