Na hlavný obsah

Západ USA zasiahla vlna horúčav. Teploty vystúpili nad 40 stupňov

Krajinu sužujú aj lesné požiare zo sucha.

Západ USA zasiahla vlna horúčav. Teploty vystúpili nad 40 stupňov
Ilustračná snimka. Foto: Robyn Beck/AFP/AFP/Profimedia

Západ Spojených štátov od Nevady po Montanu zasiahla vlna horúčav, ktorá sa dotýka desiatok miliónov ľudí. Kvôli silnému vetru a suchu vznikli na rôznych miestach lesné požiare, ktoré si vyžiadali evakuáciu ľudí, píše agentúra Reuters.

V Las Vegas v Nevade skoro popoludní v utorok (23. 7.) miestneho času teplota vystúpila na 43 stupňov, v noci bude podľa predpovede 32 stupňov. Výstrahy pred horúčavami, ktoré vydali meteorológovia, sa týkajú 20 miliónov ľudí. Horúčavy majú poľaviť v piatok (26. 7.).

V Kalifornii horí asi 20 požiarov, ktoré doteraz zasiahli územie s rozlohou 40 470 hektárov. V Riverside necelých 90 kilometrov na východ od Los Angeles oheň za posledné dva dni zničil alebo poškodil viac ako desať domov. Vznikol kvôli ohňostroju a asi sto ľudí museli evakuovať. Dvaja ľudia utrpeli zranenia.

Ďalších 24 veľkých požiarov horí v štáte Oregon a deväť v Arizone. Úrady vyzvali obyvateľov ohrozených oblastí, aby boli bdelí a pripravili sa na možnú evakuáciu.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v utorok oznámila, že Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) začne zdieľať satelitné údaje s ministerstvami vnútra a pôdohospodárstva v snahe rýchlo odhaliť, kde sa rozhoreli požiar, a nahlásiť to.

S požiarmi bojuje tiež kanadská provincia Alberta, kde sa v národnom parku Jasper muselo evakuovať asi 25-tisíc obyvateľov a návštevníkov. Kvôli dymu z požiarov v Kanade sa zhoršila kvalita ovzdušia v niektorých miestach na západe Spojených štátov.

V utorok bola kvalita ovzdušia z celých USA najhoršia v Boise a v Nampe v štáte Idaho a v Burnse v štáte Oregon. Ľudia by sa tam mali vyhýbať pohybovým aktivitám vonku, nemajú vetrať a keď idú von, majú si nasadiť ochranu dýchacích ciest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet