Na hlavný obsah

Záujem o telemedicínu rastie: Na diaľku pacientom pomáha aj neurológ Mário Lazar. Na správy viem odpísať okamžite, hovorí

Spojiť sa s ním môžu ľudia napríklad aj cez Facebook.

Záujem o telemedicínu rastie: Na diaľku pacientom pomáha aj neurológ Mário Lazar. Na správy viem odpísať okamžite, hovorí
Neurológ Máro Lazar poskytujúci telemedicínu. Foto: STVR

Zdravotníctvo na diaľku cez mobil alebo prístroje môže lekárom ušetriť čas aj prácu. Pacient nemusí hneď navštíviť doktora, ak si jeho stav nevyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Telemedicínu využíva čoraz viac Slovákov.

Mário Lazar pracuje ako neurológ dvanásť rokov. Pre pacientov sa snaží byť k dispozícii čo najviac a spojiť sa s ním môžu napríklad cez Facebook.

„Komunikácia je tam okamžitá. Keď mám pacienta, mám ho tu 15 až 20 minút. Okamžite, keď mám správu, dokážem odpísať jednou či dvoma vetami. Väčšinou sa pýtajú na to, čo majú robiť, ak užívajú lieky, ktoré im nerobia dobre,“ uviedol neurológ poskytujúci telemedicínu.

Telemedicíne sa v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

Lekár lieči pacienta na diaľku

Telemedicína však v sebe nezahŕňa len komunikáciu cez mobil či e-maily. Lekár prostredníctvom rôznych zariadení a technológií lieči pacienta na diaľku.

Pomôcť môže napríklad osobám, ktoré majú problémy so srdcom alebo sa liečia na vysoký krvný tlak či cukrovku. Lekára by nemuseli navštevovať tak často.

„Štandardne to funguje tak, že pacient dostane set prístrojov, ktoré merajú jeho krvný tlak, hmotnosť, saturáciu kyslíka a podobne. Tieto hodnoty si pacient meria v istých časových intervaloch a dáta sa prenášajú na portál. Lekár si ich potom pozrie a na základe toho vie oznámiť pacientovi, čo potrebuje,“ vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti pre telemedicínu a digitálne zdravie Vladimír Dvorový.

Zdravotné poisťovne hľadali alternatívy

Telemedicína sa dostala do popredia počas pandémie koronavírusu, kedy bol problém dostať sa k lekárovi. Zdravotné poisťovne tak začali hľadať alternatívne riešenia, ako zabezpečiť komunikáciu pacienta s doktorom.

„Máme službu, cez ktorú si na diaľku zosnímate znamienko. Vyhodnotí ho umelá inteligencia, následne ho fyzicky lekár posúdi a potom vám príde odpoveď. Telemedicínu mesačne využívajú tisíce až desaťtisíce poistencov,“ priblížil hovorca poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

Takzvané zdravotníctvo na diaľku cez telefón či internet ušetrí čas pacientovi a urýchli prácu lekára. „Tou hlavnou výhodou pre zdravotnícky systém je zvládanie poskytovania zdravotnej starostlivosti z kapacitného hľadiska v rámci nedostatku zdravotníckych pracovníkov,“ dodal Dvorový.

Na Slovensku zatiaľ zákon pojem telemedicína nepozná. Preto si je potrebné dať pozor na podvodníkov. „Rozmáhajú sa rôzne zvláštne firmy a aktivity, ktoré deklarujú, že telemedicínu robia, ale vôbec to tak nie je. Na to si treba dať pozor,“ uviedla prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko