Na hlavný obsah

Ľudia sú čoraz vynaliezavejší: Pokusov o poistné podvody pribúda, skončiť môžu aj za mrežami

Pri odhaľovaní podvodov sa používa aj hlasový analyzátor.

Ľudia sú čoraz vynaliezavejší: Pokusov o poistné podvody pribúda, skončiť môžu aj za mrežami
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Pribúdajú poistné podvody. Niektoré sú premyslené, iné naivné. Podvodníci sa snažia vylákať peniaze aj cez falošné doklady či zamlčanie chorôb. Najväčšiu poisťovňu na trhu chceli špekulanti vlani obrať o takmer 15 miliónov eur.

Klientka Unionu chcela odškodné. Tvrdila, že je vážne zranená a nemôže sa poriadne hýbať. Na sociálnych sieťach však zverejnila fotografie z dovolenky pri mori. Všimli si to zamestnanci poisťovne. Prišli aj na niekoľko pokusov o podvod v cestovnom poistení.

Ako a prečo sa ľudia snažia o poistné podvody, zisťovala v relácii Aktuálne :24 redaktorka Veronika Čokinová:

„Klienti sa pokúšali z našej poisťovne vylákať finančné prostriedky tak, že sa nechali ošetriť v turistickej destinácii vo fiktívnom zdravotníckom stredisku. Následne nám poslali žiadosť o preplatenie nákladov, avšak keď sme spätne kontaktovali toto stredisko, zistili sme, že vôbec neexistuje,“ opísala špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Beáta Dupaľová-Ksenzsighová.

Najväčšia poisťovňa na trhu vlani odhalila vyše 3 700 pokusov o podvod. Najviac v životnom a úrazovom poistení. Podvodníci sa pokúšali získať peniaze za chorobu alebo úraz, ktoré sa im stali ešte pred uzatvorením poistnej zmluvy alebo inak, ako tvrdili.

„Minulý rok sme zaznamenali o 25 percent viac pokusov o poisťovací podvod v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Keby všetky pokusy o poisťovací podvod boli úspešné a poisťovňa by neprávom vyplatila poistné plnenie, celkovo by sme vyplatili neprávom až 14 miliónov eur,“ informovala hovorkyňa poisťovne Allianz Lucia Strnad-Muthová.

Za podvodmi je zlá životná situácia

Za narastajúcim množstvom podvodov je podľa poisťovní zlá životná situácia, v ktorej sa ľudia ocitli. „Aj kvôli rastúcim cenám a zložitej ekonomickej situácii je oveľa pravdepodobnejšie, že budú riskovať, aj kvôli nižším sumám ako v minulosti,“ zhodnotila hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová.

„Dokazuje to aj fakt, že priemerná čiastka pripadajúca na jednu preukázanú spornú udalosť klesla z minuloročných 6 500 eur na tohtoročných zhruba 3 800 eur,“ dodala.

Pri odhaľovaní poisťovacích podvodov sa využíva register poistných udalostí, ako aj hlasový analyzátor, ktorý vie rozlíšiť, či poškodený pri hlásení klame. Pomáhajú aj detektívi.

„Základným pilierom forenznej činnosti je výmena informácií medzi poisťovňami. Naši forenzní detektívi veľmi často chodia do terénu. Okrem toho spolupracujú s rôznymi znalcami, expertmi, lekármi. V prípade tých najvážnejších poistných podvodov samozrejme aj s políciou,“ priblížila Dupaľová-Ksenzsighová.

„Každý rok postupujeme orgánom činným v trestnom konaní niekoľko podaní, takisto aj s dôkazovým materiálom. Určite neodporúčam nikomu, aby sa pokúsil o poisťovací podvod,“ podotkla Strnad-Muthová.

Na Slovensku je poistný podvod trestným činom, za ktorý hrozí až 15 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko