Na hlavný obsah

Zdravotné sestry majú nové kompetencie. Problémom je však stále ich obrovský nedostatok

Komora sestier aj napriek tomu vníma zmenu pozitívne.

Zdravotné sestry majú nové kompetencie. Problémom je však stále ich obrovský nedostatok
Na snímke zdravotná sestra pripravuje infúziu. Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo zdravotníctva aktualizovalo kompetencie sestier a pôrodných asistentiek. Vo viacerých oblastiach majú viac právomocí, môžu podávať niektoré lieky či robiť takzvanú triáž, teda triedenie pacientov. Komora sestier vyhlášku vníma pozitívne, hovorí, že ide o legalizáciu výkonov, ktoré sestry už robia. Stále to však nie je systémové riešenie.

Minimálne 12-tisíc sestier podľa ich komory chýba v slovenskom zdravotníckom systéme. Po úprave kompetencií volali roky. Ministerstvo zdravotníctva krok označovalo ako jeden zo zásadných, po mesiacoch príprav zverejnili nové pravidlá.

„Uvedená vyhláška rozširuje kompetencie sestier a pôrodných asistentiek tak, aby mohli vykonávať širšie spektrum činnosti samostatne, čo sa prejaví predovšetkým v prospech dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacienta,“ vysvetlil hovorca rezortu Andrej Walner.

Aké nové kompetencie majú zdravotné sestry zisťovala v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko redaktorka Nina Alžbetkinová:

Po novom môžu robiť napríklad triáž, teda triediť pacientov podľa závažnosti ich stavu. Ale tiež kožné testy v alergologickej ambulancii. Budú mať aj viac možností pri starostlivosti novorodencov mnohé ďalšie výkony. Podľa komory sestier a pôrodných asistentiek krok zvýši atraktivitu povolania.

Prezidentka komory sestier Iveta Lazorová však dodáva, že to nie je systémové riešenie, ktoré by zvýšilo ich počet.“ I keď to nie je 100-percentne to, čo sme chceli, ale v danej situácii, kedy na Slovensku sa neriešia systémové zmeny, ale iba nejaké kozmetické úpravy, tak si myslím, že viacej sme nemohli dosiahnuť,“ dodala.

Zväz ambulantných poskytovateľov upozorňuje, že musia prísť aj ďalšie kroky, platové ohodnotenie a tiež úprava vzdelávania tak, aby všetky sestry a pôrodné asistentky mali dostatok vedomostí skúsenosti na vykonávanie širších kompetencií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál