Na hlavný obsah

Zelenskyj apeloval na rázne kroky pred voľbami v USA, poďakoval tiež NATO za novú pomoc

Uviedol to na okraj prebiehajúceho samitu NATO.

Zelenskyj apeloval na rázne kroky pred voľbami v USA, poďakoval tiež NATO za novú pomoc
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (9. 7.) vo Washingtone povedal, že rozhodné opatrenia na odrazenie ruskej agresie na Ukrajine treba prijať už pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.

Spojencov na okraj prebiehajúceho samitu NATO zároveň opäť vyzval aj na rozsiahlejšiu podporu Kyjeva. Informovala o tom agentúra AP.

„Je čas prijať rázne rozhodnutia konať a nečakať, kým príde november alebo iné mesiace. Všetci spoločne musíme byť silní a nekompromisní,“ povedal Zelenskyj v Reganovom inštitúte vo Washingtone.

Dodal, že prezident USA musí byť „nekompromisný pri obrane demokracie, nekompromisný voči Vladimirovi Putinovi“ a jeho režimu.

So žiadosťou o pomoc v boji proti Putinovi sa Zelenskyj obracal práve aj na publikum republikánov v zmienenom inštitúte, medzi ktorými nechýbal ani líder republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell.

Stretne sa aj americkým prezidentom

Ukrajinský prezident má v stredu (10. 7.) v Kapitole absolvovať stretnutie s americkými zákonodarcami. S úradujúcim prezidentom USA Joem Bidenom sa má samostatne stretnúť vo štvrtok (11. 7.).

„Dúfam, že ak si Američania zvolia za prezidenta Donalda Trumpa, tak jeho politika voči Ukrajine sa nezmení,“ povedal prezident Ukrajiny pre televíziu Fox News. „Dúfam, že Spojené štáty nikdy nevystúpia z NATO,“ dodal.

Zelenskyj ďalej uviedol, že Donalda Trumpa príliš nepozná. Dodal, že s ním zažil už dobré stretnutia v čase, keď bol prezidentom USA. Poznamenal však, že spolu nečelili ruskej vojne na Ukrajine. Podľa jeho slov sa dá len pri takejto skúsenosti zistiť, „či sa na niekoho dá spoľahnúť alebo nie“.

Pomoc USA a ďalších krajín NATO

Americký prezident Joe Biden v utorok na otváracom ceremoniáli samitu NATO vo Washingtone ohlásil, že Spojené štáty a viacero ďalších krajín NATO pošlú Ukrajine v nadchádzajúcich mesiacoch desiatky systémov protivzdušnej obrany vrátane najmenej štyroch Patriotov.

Zelenskyj sa vzápätí Spojencom poďakoval za ich „silnú deklaráciu podpory ukrajinskej protivzdušnej obrany a ochranu obyvateľov, miest a kritickej infraštruktúry“.

„Ďalšie Patrioty, SAMP/T a IRIS-T SLM, ako aj ďalšie taktické systémy protivzdušnej obrany, ktoré Ukrajine poskytnú jej partneri, nám pomôžu pri ničení ruských bezpilotných lietadiel a rakiet. Pomôžu aj pri lepšej ochrane Ukrajincov pred ruským terorom, akým bol napríklad včerajší brutálny útok na našu najväčšiu detskú nemocnicu,“ uviedol Zelenskyj na platforme X.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet