Na hlavný obsah

Žena si neprávom odpykala 43-ročný trest vo väzení. Americký súd ju vyhlásil za nevinnú

Proti jej prepusteniu bojoval republikán Andrew Bailey.

Žena si neprávom odpykala 43-ročný trest vo väzení. Americký súd ju vyhlásil za nevinnú
Sandra Hemmeová, sa stretáva so svojou rodinou a podporovateľmi. Foto: TASR/AP

Americký štát Missouri v piatok (19. 7.) prepustil po 43 rokoch na slobodu ženu odsúdenú za vraždu na doživotné väzenie. Súd už skôr dospel k záveru, že 64-ročná Sandra Hemmeová je nevinná. No štátny minister spravodlivosti Andrew Bailey sa ju posledný mesiac snažil udržať za mrežami, uviedla agentúra AP.

Sudca Ryan Horsman pôvodne 14. júna rozhodol, že Hemmeovej advokáti predložili „jasné a presvedčivé dôkazy“ o „skutočnej nevine“, a jej odsúdenie zrušil. Republikán Bailey však proti jej prepusteniu bojoval na súde.

Hemmeová nakoniec v piatok opustila väznicu v Chillicothe niekoľko hodín po tom, ako sudca pohrozil úradu štátneho ministra spravodlivosti, že ho obviní z pohŕdania súdom, ak bude naďalej bojovať proti jej prepusteniu.

Hemmeová bola najdlhšie neprávom väznenou ženou známou v USA podľa jej právneho tímu z organizácie Innocence Project, ktorá sa venuje boju za práva odsúdených, ktorí sa podľa nej do väzenia nemali dostať.

Náročný návrat do života na slobode

Hemmeová po prepustení odmietla prehovoriť k novinárom. Jej advokát Sean O ‚Brien povedal, že ide priamo za svojím otcom, ktorý bol hospitalizovaný so zlyhaním obličiek a nedávno prešiel do paliatívnej starostlivosti.

„Na toto sa čakalo dlho,“ povedal o jej prepustení. O’Brien už skôr uviedol, že prieťahy spôsobili ich rodine „nenapraviteľnú ujmu a citové strádanie“. Žena podľa neho tiež bude potrebovať pomoc, pretože kvôli dlhému pobytu vo väzení nebude mať nárok na sociálne dávky.

Hemmeová si vo väznici v Chillicothe odpykávala doživotný trest za ubodanie knihovníčky Patrície Jeschkeovej v roku 1980 v meste St. Joseph v štáte Missouri.

Sudca po rozsiahlom preskúmaní dôkazov dospel v júni k záveru, že Hemmeová bola silno pod sedatívami a v „poddajnom duševnom stave“, keď ju vyšetrovatelia po vražde opakovane vypočúvali v psychiatrickej liečebni.

Jej advokáti opísali jej konečné priznanie ako „často jednoslabičné odpovede na navádzajúce otázky“. Okrem priznania ju so zločinom nespájal žiadny dôkaz.

Policajti ignorovali dôkazy

Policajné oddelenie v St. Joseph medzitým ignorovalo dôkazy ukazujúce na Michaela Holmana, ktorý zomrel v roku 2015. Obžaloba navyše nebola informovaná o výsledkoch vyšetrovania Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktoré mohli Hemmeovú očistiť.

Dôkazy predložené Horsmanovi ukázali, že Holmanov pickup bol videný pred bytom zavraždenej ženy. Muž sa tiež pokúsil použiť jej kreditnú kartu a u neho doma sa našli jej náušnice. Sudca vo svojej správe označil Hemmeovú za „obeť zjavnej nespravodlivosti“.

Okamžité prepustenie Hemmeovej na slobodu skomplikovali tresty, ktoré dostala za trestné činy spáchané za mrežami. V roku 1996 dostala desať rokov za napadnutie väzenského pracovníka žiletkou.

V roku 1984 dostala dvojročný trest za to, že ponúkala „spáchanie násilného činu“. Bailey tvrdil, že Hemmeová predstavuje bezpečnostné riziko pre seba i ostatných a že by si tieto tresty mala začať odpykávať teraz, hoci vo väzení strávila 43 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet