Na hlavný obsah

Zisk medaily z OH prináša nielen slávu. Niektorí športovci za úspech dostanú finančnú odmenu, iní byty či kravy

Veľmi vysoké odmeny sľubujú niektoré ázijské krajiny.

Zisk medaily z OH prináša nielen slávu. Niektorí športovci za úspech dostanú finančnú odmenu, iní byty či kravy
Medaily z olympijských hier v Paríži 2024. Foto: TASR/AP

Víťazstvo na letných olympijských hrách v Paríži môže športovcom z rôznych krajín priniesť nielen slávu, ale tiež finančné či materiálne odmeny za každú medailu. Za zlato dostanú reprezentanti usporiadateľského Francúzska 80-tisíc eur, Španieli 50-tisíc eur a Taliani 180-tisíc eur.

V Británii majú olympijskí medailisti právo na dotáciu na prípravu na ďalšie hry a v Škandinávii nie sú odmeny žiadne, napísal francúzsky denník L’Equipe.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zvýšil prémie za popredné umiestnenia slovenských reprezentantov. Olympijský víťaz získa odmenu 60-tisíc eur. Za umiestnenie na druhom mieste dostane 50-tisíc eur, zisk bronzu zaistí športovcovi 40-tisíc eur. Prémiu získajú všetci slovenskí športovci, ktorí sa umiestnia do ôsmeho miesta.

UmiestnenieOdmena
1. miesto60 000 eur
2. miesto50 000 eur
3. miesto40 000 eur
4. miesto25 000 eur
5. miesto18 000 eur
6. miesto12 000 eur
7. miesto10 000 eur
8. miesto8 000 eur

Českí medailisti z olympijských hier v Paríži dostanú rovnaké odmeny ako za úspechy v Tokiu spred troch rokov. Za zlato dostane viac ako 94-tisíc eur, za striebro viac ako 70-tisíc eur a za bronz 47-tisíc eur. Odmeny, ktoré sa týkajú tiež medailistov z paralympijských hier, vypláca Národná športová agentúra (NSA) a schvaľuje ich vláda.

Veľmi vysoké odmeny sľubujú niektoré ázijské krajiny. Športovci z Hongkongu dostanú za zlato v prepočte asi 707-tisíc eur, teda zhruba osemkrát viac ako Česi alebo Francúzi. Singapur sľubuje 685-tisíc eur za individuálne víťazstvo a dvakrát toľko za kolektívne športy.

Hongkong už na hrách v Paríži získal dve zlaté a jednu bronzovú medailu, Singapur ich má päť za celú svoju históriu.

Niektoré krajiny odmeny neudeľujú

Naopak, Švédsko, Nórsko alebo Nový Zéland odmeny za medaily neudeľujú. Británia pre hry v Tokiu zaviedla ročný príspevok 34-tisíc eur, ktorý až do nasledujúcich hier dostávajú všetci medailisti. Rovnaké pravidlo platí aj teraz v Paríži.

Zlatí medailisti zo Spojených štátov dostanú okolo 34-tisíc eur, Kanaďania viac ako 18-tisíc eur, Izraelčania 254-tisíc dolárov, uvádza Forbes. Kazachstan svojim úspešným olympionikom venuje byty, za zlato trojizbový, za striebro dvojizbový a za bronz garsónku.

Medailista z Indonézie za úspech v Tokiu dostal dom, ale tiež päť kráv. Poliaci dostanú obraz od „talentovaného a renomovaného“ poľského maliara a poukaz na dovolenku. Srbi zase majú právo na dôchodok, ktorý im štát začne vyplácať v ich 40 rokoch, píše Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport