Na hlavný obsah

Nový predvolebný prieskum priniesol Kamale Harrisovej viac hlasov, než dosahoval Joe Biden. Čo ešte sa z neho dá prečítať?

Prieskum si nechala spracovať americká televízia CNN.

Nový predvolebný prieskum priniesol Kamale Harrisovej viac hlasov, než dosahoval Joe Biden. Čo ešte sa z neho dá prečítať?
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová a exprezident USA Donald Trump. Foto: SITA/AP Photo/Darron Cummings a Alex Brandon/koláž STVR

Kto bude budúci líder alebo líderka Spojených štátov? Táto otázka je posledné dni vo svetových médiách stále mimoriadne aktuálna. Pýta sa na to aj americká televízia CNN, ktorá si k téme dala spracovať jeden z posledných volebných prieskumov.

Podľa neho síce republikánsky kandidát Donald Trump vedie nad pravdepodobne už čoskoro kandidátkou demokratickej strany Kamalou Harrisovou. Ide však o náskok v podobe troch percentuálnych bodov. To pre demokratov znamená značné zlepšenie oproti tomu, keď ešte kandidoval súčasný prezident Joe Biden.

CNN tiež z výsledkov prieskumu konštatuje, že voliči podporujú Bidenove rozhodne ukončiť kampaň o znovuzvolenie. Televízia tiež pripomína, že Trumpova podpora od republikánov ostáva stabilná.

Voliči inej farby pleti a mladších ročníkov

V prípade, že Kamala Harrisová bude naozaj demokratickou kandidátkou, bude to do značnej miery o tom, akých voličov sa jej podarí mobilizovať. Podľa CNN prinesie Kamala Harrisová demokratom najmä hlasy od voličov inej farby pleti a od mladších ročníkov.

Práve medzi týmito Američanmi má vyššiu podporu ako Joe Biden ešte v predchádzajúcom volebnom období. Americká televízia tvrdí, že to môžu byť práve tie hlasy, ktoré by jej pomohli predbehnúť Donalda Trumpa.

Harrisová totiž jasne vedie medzi Afroameričanmi. Oproti Trumpovi by ju podľa prieskumu volilo až 78 percent opýtaných. V menšej miere, ale predsa, vedie aj u hispánskych voličov, čo sa Joeovi Bidenovi nepodarilo.

CNN inak pripomína, že Joe Biden mal v týchto skupinách, ktoré inak tradične patria medzi demokratický elektorát, najhorší volebný prezidentský výsledok za posledných 50 rokov. CNN tak práve toto označuje za mimoriadne silnú stránku možnej budúcej líderky demokratov.

Televízia však pripomína, že Kamala Harrisová si bude musieť vytvoriť hlavne vlastnú politickú identitu a oddeliť sa od niektorých politík Joa Bidena. To by jej v konečnom dôsledku mohlo pomôcť prilákať ešte viac voličov zo spomínaných skupín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet