Na hlavný obsah

Zlodeji na Kysuciach vykrádajú školy. Zmizli peniaze určené na nové knihy aj technika

Zlodeji vyčíňali v obciach Povina a Ochodnica.

Zlodeji na Kysuciach vykrádajú školy. Zmizli peniaze určené na nové knihy aj technika
Dvere, ktoré v škole poškodili zlodeji. Foto: STVR

Zlodeji na Kysuciach vykrádajú školy. Tento mesiac polícia vyšetruje už druhú krádež. Najskôr v obci Ochodnica, tentoraz v Povine. Zo škôl berú techniku aj hotovosť. Za ukradnuté peniaze chcela škola kúpiť pre žiakov nové knihy.

Páchateľ prišiel k malému oknu hneď vedľa vchodu do školy. Na štyroch miestach okno vypáčil a dostal sa do riaditeľne. Cez prázdniny je škola prázdna. Že niečo nie je v poriadku, si všimol školník zhruba týždeň po vlámaní.

Viac o krádežiach na Kysuciach zisťoval v Správach redaktor Erik Vrábel:

„To bol šok, to bol bordel, na kope nahádzané všetko. Ja som tu prišiel zaniesť poštu, lebo už som mal týždeň dovolenku. Otvoril som prvé dvere a vojdem dovnútra a už som videl, že tie druhé sú narušené,“ opísal školník Justín Mozoľ.

Okrem techniky si zlodej odniesol z kancelárie sto eur. „Následne vypáčil dvere z riaditeľne, odomkol si kľúčmi, ktoré boli v chodbičke, zborovňu, ktorú takisto úplne rozhádzal, prehľadal. Odtiaľ zmizlo zhruba 420 eur,“ povedala starostka obce Povina Alena Dudeková.

Škola nebola zabezpečená alarmom. Bezpečnostná kamera nahrávala len ulicu. „Máme teraz veľký prst hore v rámci toho, aby sme možno urobili väčšie opatrenia v rámci zabezpečenia. Určite pani riaditeľka bude informovať všetkých učiteľov, že žiadna hotovosť sa v škole nesmie nachádzať,“ upozornila Dudeková.

Ide pritom už o druhú krádež v škole cez letné prázdniny. Začiatkom mesiaca dvaja páchatelia vykradli základnú školu v neďalekej obci Ochodnica. „Uvedeným konaním krádežou vznikla predbežná škoda vo výšky 2 660 eur,“ informoval hovorca žilinskej krajskej polície Peter Ondák.

Krádež v Ochodnici

„Vykradli nás, nejakú hotovosť zobrali, kávovar, dataprojektor, notebook. Dvoje dvere rozbili, aby sa dostali do riaditeľne a kde bola účtovníčka. Nejaké kabinety porozbíjali tiež. Neviem, ako sa dostali, lebo nebolo nič rozbité v okolí školy,“ uviedol starosta obce Ochodnica Radoslav Ďuroška.

Obidva prípady vyšetruje polícia. „V súvislosti s týmito udalosťami poverený príslušník policajného zboru začal trestné stíhanie vo veci trestného činu krádeže,“ povedal Ondák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny