Na hlavný obsah

Zničené hektáre lesa aj úrodnej pôdy: Balkán po horúčavách sužujú lesné požiare

S plameňmi bojujú v Severnom Macedónsku, Albánsku a Bulharsku.

Zničené hektáre lesa aj úrodnej pôdy: Balkán po horúčavách sužujú lesné požiare
Zničené desaťtisíce hektárov lesa aj úrodnej pôdy. Foto: STVR

Balkán po horúčavách sužujú lesné požiare. S plameňmi bojujú hasiči v Severnom Macedónsku, Albánsku a Bulharsku. Hasenie im komplikujú vysoké teploty, vietor a sucho. Bulharom majú prísť na pomoc českí hasiči.

Zničené desaťtisíce hektárov lesa aj úrodnej pôdy. Takú skazu za sebou nechal oheň v Bulharsku.

V niektorých oblastiach krajiny vyhlásili výnimočný stav. S hasením pomáhajú aj dobrovoľníci. Plamene momentálne najviac ohrozujú centrálnu Starozagorskú oblasť, v ktorej horí šesť ohnísk. Zhoreli tam desiatky domov a niekoľko ľudí museli evakuovať.

„Situácia je momentálne pod kontrolou. Štát je pripravený v prípade potreby poskytnúť ďalšiu podporu. Vyzývam ľudí, aby boli mimoriadne opatrní. Pri takýchto vysokých teplotách medzi 35 až 40 stupňami Celzia môže ľahko vypuknúť ďalší požiar,“ priblížil predseda vlády Bulharska Dimitar Glavčev.

Ničivým požiarov, ktoré sužujú Európu, sa v Správach venovala redaktorka Alexandra Zetková:

Horia aj lesy v Severnom Macedónsku

Oheň pustoší aj lesy v Severnom Macedónsku. Požiare podľa tamojších úradov zatiaľ neohrozujú žiadne dediny ani mestá. Suchá vegetácia a vietor môžu plamene rozšíriť.

„Žiaľ, na viacerých miestach nebezpečne horí. Požiar v Radovise, ktorí sme už mali pod kontrolou, sa začal opäť šíriť ďalej,“ uviedol riaditeľ centra pre krízový manažment Stojance Angelov.

„Boli by sme veľkí optimisti, keby sme vyhlásili, že požiar čoskoro uhasia. Plocha, ktorú oheň pokrýva, je príliš veľká. Pomáhajú aj armádne lietadlá a hasiči zo susedných krajín,“ povedal starosta mesta Negotino Goran Stojanov.

Požiar v Albánsku hasili aj vrtuľníky

Lesný porast horí aj v Albánsku. Na pomoc hasičom prileteli vzdušné sily. Vrtuľníkom naberali vodu z jazera a polievali ňou ohniská.

„Vrtuľník dostal požiare stopercentne pod kontrolu. Pracoval v najťažšej časti terénu, kde hasiči nemohli zasahovať zo zeme, a zlikvidoval najväčšiu časť požiaru,“ vysvetlil pilot albánskych vzdušných síl Dritan Dyrmishi.

Skrotiť plamene sa im zatiaľ nepodarilo. Hasenie im komplikujú vysoké teploty a náročný horský terén.

Na pomoc hasičom v Albánsku prileteli vzdušné sily.
Na pomoc hasičom v Albánsku prileteli vzdušné sily.Foto: STVR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet