Na hlavný obsah

Zomrel britský hudobník John Mayall. V jeho kapele hral aj legendárny Eric Clapton

Mal 90 rokov.

Zomrel britský hudobník John Mayall. V jeho kapele hral aj legendárny Eric Clapton
Britský hudobník John Mayall. Foto: Profimedia

Vo veku 90 rokov zomrel britský bluesový hudobník John Mayall. Najslávnejšie obdobie zažil v druhej polovici 60. rokov minulého storočia, keď v jeho kapele hral na gitaru Eric Clapton. Oznámenie o Mayallovom úmrtí sa objavilo na jeho účte na instagrame.

„John Mayall nám dal deväťdesiat rokov neúnavnej snahy vzdelávať, inšpirovať a baviť,“ uvádza sa v príspevku. Zomrel v pondelok (22. 7.) pri sebe doma v Kalifornii.

Okrem Erica Claptona sa v Mayallovej kapele The Bluesbrakers objavili aj ďalší slávni muzikanti. Išlo napríklad o Micka Fletwooda či Micka Taylora, ktorý neskôr pôsobil v Rolling Stones.

Agentúra AP píše, že Mayall v rozhovoroch nesúhlasil s tvrdením, že je vyhľadávač hudobných talentov. Zdôrazňoval, že hrá z lásky k blues. „Som šéfom kapely a viem, čo s ňou chcem hrať, kto sa môže stať mojím dobrým kamarátom,“ povedal v jednom interview.

To, že niektorí hudobníci, ktorí prešli jeho kapelou, sú slávnejší ako on, ho trošku trápilo a nehanbil sa o tom hovoriť. „Nikdy som nenahral hit, nikdy som nevyhral Grammy a (časopis) Rolling Stone o mne nikdy nenapísal článok,“ povedal v rozhovore so Santa Barbara Independent v roku 2013. „Som stále undergroundový umelec,“ dodal.

Jeho Bluesbreakers odohrali prvý koncert v Československu už tri roky pred novembrom 1989 v rámci festivalu Bratislavská lýra. Posledné vystúpenie, plánované na apríl 2022 v rámci rozlúčkovej Farewell Tour do Brna, ale napokon Johnovi Mayallovi prekazila choroba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet