Na hlavný obsah

Žraloky vo vodách pri pobreží Brazílie mali pozitívny test na kokaín

Ide o prvú štúdiu, ktorá zistila prítomnosť kokaínu u žralokov vo voľnom výbehu.

Žraloky vo vodách pri pobreží Brazílie mali pozitívny test na kokaín
Žralok ostronosý. Foto: ČTK/Profimedia

Žraloky vo vodách pri pobreží Brazílie mali pozitívny test na kokaín, tvrdia vedci. Štúdia nadácie Oswalda Cruza v Brazílii našla dôkazy, že žraloky sú v skutočnosti ovplyvnené drogami znečisťujúcimi oceán. Informuje o tom portál SkyNews.

Výskumníci už dlho naznačujú, že morský život by mohol byť ovplyvnený drogami, ktoré pašeráci vyhodili do vody. Tony kokaínu sa našli na Floride, v Južnej a Strednej Amerike.

Vedci skúmali 13 divokých brazílskych žralokov ostronosých, ktorých kúpili z malých rybárskych plavidiel. Tento druh vybrali práve preto, lebo trávi celý svoj život v pobrežných vodách a je najpravdepodobnejšie, že bude najviac ovplyvnený pašovaním.

Všetkých 13 žralokov malo po testoch svalových a pečeňových tkanív pozitívny test na prítomnosť kokaínu. Jeho koncentrácia bola až stokrát vyššia, ako bolo predtým zaznamenané u iných živočíšnych druhov.

Ide o prvú štúdiu, ktorá zistila prítomnosť kokaínu u žralokov vo voľnom výbehu. Koncentrácia drogy bola vyššia vo svalovom tkanive ako žraločej pečeni.

Štúdia však uviedla, že oblasť výskumu je „veľmi obmedzená“ a vplyv kokaínu na vodný život nie je úplne známy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet