Na hlavný obsah

Zvrat v prípade únosu študentky: Prokurátorka navrhla ďalšie vyšetrovanie záchranára

Potvrdil to aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Zvrat v prípade únosu študentky: Prokurátorka navrhla ďalšie vyšetrovanie záchranára
Na archívnej snímke únosca študentky. Foto: STVR

Páchateľa únosu študentky zo septembra 2023 chce prokurátorka ďalej vyšetrovať. Odôvodnila to novými dôkazmi, ktoré sa v prípade objavili. Ako prvý na to upozornil v utorok (23. 7.) spravodajský portál tvnoviny.sk. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka potvrdil na sociálnej sieti návrh na obnovu konania.

„Dôvodom podania návrhu na povolenie obnovy konania je, že po zastavení trestného stíhania vyšli najavo nové skutočnosti, týkajúce sa posudzovania otázky nepríčetnosti obvineného, ako okolnosti vylučujúcej jeho trestnú zodpovednosť, prokurátorovi skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi viesť k záveru, že dôvody na zastavenie trestného stíhania voči I. P. tu neboli,“ uviedol Žilinka.

Ozrejmil, že proti obvinenému bolo koncom apríla zastavené trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin znásilnenia vo viacčinnom súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody, z dôvodu nepríčetnosti v čase spáchania činu.

„Toto rozhodnutie sa opieralo o jednoznačné závery znaleckého skúmania duševného stavu obvineného, s konštatovaním duševnej choroby v najvlastnejšom slova zmysle v čase spáchania činov a odporúčaním ochranného psychiatrického liečenia ústavnou formou,“ doplnil. Podotkol, že mu to aj samosudkyňa na návrh prokurátora uložila.

Prokurátor a hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Patrik Hujsa potvrdil, že v utorok bol na Mestský súd Bratislava I podaný návrh na povolenie obnovy konania vo veci I. P. pre trestný čin znásilnenia a obmedzovania osobnej slobody. „Dôvodom boli nové skutočnosti o jeho duševnom zdraví vyplývajúce z aktuálne predložených lekárskych správ,“ doplnil Hujsa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny