Na hlavný obsah

Ak o nich nechcú prísť, budú musieť siahnuť do vlastných zdrojov. Školy za asistentov učiteľov budú musieť doplácať

Pomáhajú deťom s poruchami učenia.

Ak o nich nechcú prísť, budú musieť siahnuť do vlastných zdrojov. Školy za asistentov učiteľov budú musieť doplácať
Školy budú musieť na platy asistentov doplácať z vlastného. Foto: STVR

Riaditelia základných škôl, ktorí nechcú prísť o asistentov učiteľa, budú musieť doplácať na ich mzdy z vlastného rozpočtu. Problém nastane, keď sa asistenti financovaní z európskeho projektu presunú pod štátny rozpočet. To bude platiť od nového školského roka. Ich plat sa zníži.

Na pedagogických asistentov, ktorí v školách fungujú vďaka európskym zdrojom, budú musieť školy hľadať v rozpočte tisícky eur. Na školách ich zamestnávajú zhruba päť až 10.

„Do 31. augusta tohto roku budeme dostávať 1 606 eur na mzdy pre jedného asistenta. Od 1. septembra to bude 1 427 eur na jedného asistenta. Pre to znamená rozdiel doplatiť zo mzdových prostriedkov školy,“ uviedol riaditeľ Základnej školy na Hlbokej ceste v Bratislave Michal Drgáň.

Platom asistentov učiteľa sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Detí s poruchami učenia pribúda, pedagógovia nemajú počas vyučovania priestor venovať sa každému. Pomoc asistenta potrebujú.

„U nás nie je tá variabilita, že nedám zamestnancovi tú mzdu., na základe ktorej je zaradený do platovej triedy. Čiže budeme to musieť nájsť,“ skonštatoval Drgáň.

Na menej skúsených doplatia deti

Ak peniaze v rozpočte nenájdu, budú musieť prijímať menej skúsených ľudí.

„Asistenti možno začnú, vyskúšajú, keď zistia, že tie platové podmienky sú také nízke, tak jednoducho budú odchádzať,“ myslí si predseda centra inkluzívneho vzdelávania Inklucentrum Viktor Križo.

Podľa odborníka na to doplatia deti so špeciálnymi potrebami. „Veľmi veľa rodičov, má problém nájsť školu pre svoje deti, lebo tam tí asistenti nie sú. Ostáva dúfať, že zdroje sa na to nájdu, pretože my na školách potrebujme kvalitných ľudí,“ povedal riaditeľ Občianskeho združenia Rodičia.sk Matej Stuška.

Ministerstvo školstva na platy pedagogických asistentov peniaze nazvyš nevyčlení. „Ak sa v škole vzdeláva žiak so zdravotným znevýhodnením, škola na neho dostane vyšší objem normatívnych finančných prostriedkov, ako dostane na žiaka bez zdravotného znevýhodnenia. Tieto finančné prostriedky je možné použiť aj na financovanie pedagogického asistenta,“ uviedol rezort.

„Treba brať zreteľ na to, že my z týchto peňazí zabezpečujeme celkovú starostlivosť pre to dieťa, to znamená, školského špeciálneho pedagóga, sociálneho pedagóga, alebo psychológa,“ dodal Michal Drgáň.

Problém s asistentmi učiteľa nekončí pri ich financovaní. Od septembra sa mení kľúč ich prideľovania školám. Pre mnohé to bude znamenať, že ich dostanú menej, ako potrebujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko