Na hlavný obsah

Ako pripraviť deti na návrat do školských lavíc? Naučte ich zvládať aj neúspech, radí psychologička

Rodič by mal dieťaťu vysvetliť, že v niečom môže byť aj slabšie.

Ako pripraviť deti na návrat do školských lavíc? Naučte ich zvládať aj neúspech, radí psychologička
Ilustračná snímka prvého školského dňa. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Už v pondelok (2. 9.) sa deti vrátia po letných prázdninách do škôl. Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková varuje, že adaptácia detí na školský rok netrvá deň ani dva. Preto podľa nej treba deti na návrat do školy pripravovať dlhšie.

„Hlavne v tých posledných dňoch treba upraviť režim dňa detí. Pretože vieme, že v lete fungujeme trochu inak,“ povedala psychologička v Ranných správach. Radí, aby deti chodili spať skôr a ráno vstávali približne v čase, v akom budú vstávať do školy. „Aby ten režim nejako fungoval,“ dodala.

Dôležitá je podľa psychologičky aj motivácia detí, ktorá sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. „Treba prísť na to, čo dieťa baví. Zamerať sa na to, kde má napríklad kamarátov. Prípadne im pomáhať od začiatku s učením a vytvárať im podmienky na to, aby sa učili a dostali dobré známky. To má motivačný charakter, ak má dieťa úspech,“ vysvetlila.

Pripravte deti aj na neúspech

Deti však treba naučiť aj zvládať neúspech. „Treba deti naučiť už v rámci domáceho prostredia so spoločenskými hrami, že nie vždy musím vyhrať a nie vždy budem ten prvý,“ povedala psychologička.

Rodič by mal dieťaťu podľa nej vysvetliť, že „každý máme svoje dobré stránky a v niečom môžeme byť aj slabší“.

Tiež by mal rodič dieťaťu vytvoriť zásady a pravidlá bežného školského dňa, najmä pri stále obľúbenejších sociálnych sieťach a internete. „Aby dieťa nebolo najmä večer pred spaním iritované mobilom a sociálnymi sieťami,“ priblížila psychologička.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko