Na hlavný obsah

Argentína chce predvídať trestné činy pomocou umelej inteligencie. Odborníci sa obávajú o ľudské práva

Argentínsky prezident chce zakročiť proti kriminalite.

Argentína chce predvídať trestné činy pomocou umelej inteligencie. Odborníci sa obávajú o ľudské práva
Protivládni demonštranti pred Kongresom, zatiaľ čo zákonodarcovia diskutujú o reformnom návrhu úsporných opatrení, ktorý presadil argentínsky prezident Javier Milei (12. 6. 2024). Foto: TASR/AP

Argentínske bezpečnostné sily oznámili plány na využitie umelej inteligencie (AI) na predvídanie budúcich trestných činov. Odborníci sa obávajú, že by tento krok mohol ohroziť práva obyvateľov, informoval spravodajský server The Guardian.

Krajne pravicový argentínsky prezident Javier Milei tento týždeň vytvoril bezpečnostnú jednotku pre umelú inteligenciu. Tá má používať „algoritmy strojového učenia na analýzu údajov o trestnej činnosti za účelom predpovedania budúcich trestných činov“.

Očakáva sa tiež, že bude nasadzovať softvér na rozpoznávanie tvárí na identifikáciu hľadaných osôb, strážiť sociálne médiá a tiež analyzovať záznamy z bezpečnostných kamier v reálnom čase. Cieľom je odhaľovať podozrivé aktivity.

Kým ministerstvo bezpečnosti uviedlo, že nová jednotka pomôže „odhaliť potenciálne hrozby, identifikovať pohyb zločineckých skupín či predvídať výtržnosti“, toto opatrenie v štýle filmu Minority Report vyvolalo poplach medzi organizáciami na ochranu ľudských práv.

Obavy odborníkov

Odborníci sa obávajú, že niektoré skupiny spoločnosti by mohli byť pod neúmernou kontrolou týchto technológií. Zároveň vyjadrili obavy, kto a koľko bezpečnostných zložiek bude mať k informáciám prístup.

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International varovala, že tento postup môže porušovať ľudské práva.

„Rozsiahly dohľad ovplyvňuje slobodu prejavu, pretože podnecuje ľudí k autocenzúre alebo k tomu, aby nezdieľali svoje myšlienky či kritiku, ak majú podozrenie, že všetko, čo komentujú, zverejňujú alebo uverejňujú, je monitorované bezpečnostnými zložkami,“ uviedla výkonná riaditeľka Amnesty International Argentína Máriala Belskiová.

Ultraliberálny ekonóm Milei sa úradu ujal 10. decembra minulého roka. Do troch týždňov oznámil stovky opatrení, ktoré menia zákony v ekonomickej či sociálnej oblasti.

Tie sú súčasťou jeho „šokovej terapie“, s ktorou chce dostať argentínsku ekonomiku z hlbokej krízy, znížiť infláciu a zredukovať rozpočtový deficit. Zároveň sľúbil, že v krajine zakročí tvrdou rukou proti kriminalite.

Opatrenie vyvolalo silnú reakciu

Ministerka bezpečnosti Patrícia Bullrichová pred časom ospevovala kontroverzný väzenský model v Salvadore. Vláda tiež ostro zakročila proti protestom, ktoré vypukli po oznámení prezidentových reforiem.

Poriadková polícia proti demonštrantom použila slzný plyn a gumené projektily. Úrady tiež hrozili sankciami rodičom, ktorí na protestné pochody privedú deti.

V krajine, ktorá sa stále snaží vyrovnať sa s temnou históriou štátnych represií, vyvolalo posledné spomínané opatrenie obzvlášť silnú reakciu.

Odhaduje sa, že v rokoch 1976 až 1983 sa brutálna diktatúra v krajine postarala o zmiznutie 30-tisíc ľudí, z ktorých niektorí boli spútaní a zaživa vyhodení z lietadiel počas takzvaných rokov smrti. Tisíce ľudí boli tiež mučené a stovky detí unesené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet