Na hlavný obsah

Išli do vesmíru na osem dní, vrátia sa asi až budúci rok. NASA priblížila možný termín návratu uviaznutých astronautov

Na orbite sú už viac ako 60 dní.

Išli do vesmíru na osem dní, vrátia sa asi až budúci rok. NASA priblížila možný termín návratu uviaznutých astronautov
Dvojica astronautov, ktorí uviazli ISS, za zrejme vráti až v roku 2025. Foto: STVR

Dvojica amerických astronautov uväznená na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS viac ako 60 dní pre technické problémy vesmírnej lode Starliner, sa domov tak skoro nevráti.

NASA oznámila, že zostanú vo vesmíre až do februára budúceho roku. Boeing stále nedokázal odstrániť problémy na jeho vesmírnej lodi.

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová odštartovali z Floridy 5. júna na vesmírnej lodi Starliner. Išlo o prvý let s ľudskou posádkou, ktorý mal dokázať, že firma Boeing dokáže dobýjať vesmír.

O situácii astronautov, ktorí uviazli na Medzinárodnej vesmírnej stanici informoval v Správach spravodajca STVR v USA Martin Rajec:

Projekt mal niekoľkoročné meškanie. Astronaut Wilmore tesne pred štartom v priamom prenose divákom odkázal: „Suni a ja sme hrdí na to, že sa s vami môžeme podeliť o náš splnený sen vesmírneho letu. Poďme na to. Naštartujme raketové motory.“

Astronauti mali pôvodne zostať v vesmíre týždeň. Po dvoch mesiacoch stále nie je jasné, ako sa dostanú späť na Zem. NASA prvýkrát priznala, že sa tak stane až vo februári budúceho roka a možno sa domov vrátia na inej vesmírnej lodi od konkurenčnej firmy Space X.

Starliner mal totiž problémy s tryskami a únikom hélia. Boeing trvá na tom, že sa jeho loď dokáže vrátiť na Zem aj s posádkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet