Na hlavný obsah

Šimkovičovej autoritárske zásahy presahujú všetky hranice: Opozícia reaguje na odvolanie šéfky SNG

Vyzýva vládu na odvolanie ministerky kultúry.

Šimkovičovej autoritárske zásahy presahujú všetky hranice: Opozícia reaguje na odvolanie šéfky SNG
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) systematicky ruinuje všetko, čo bolo za ostatné roky vytvorené. Opozičná strana SaS tak reaguje na stredajšie (7. 8.) odvolanie generálnej riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandry Kusej. Vyzýva vládu na odvolanie Šimkovičovej z funkcie.

„Argumenty nemá Šimkovičová žiadne. Vysvetlenie je jednoduché. Mstí sa kritikom, ktorí majú iný názor. Neviem však pochopiť, že koalícia s týmito jej krokmi súhlasí,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Ministerka kultúry v utorok (6. 8.) odvolala aj riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. „Na jednej strane sa predstavitelia Hlasu fotili s Matejom Drličkom a vraveli, aký je dobrý riaditeľ. Na strane druhej ho ministerka odvolá úplne bez argumentov,“ dodal Gröhling. Ďalší na rade bude podľa neho riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

K odvolaniu Alexandry Kusej sa v Správach vyjadril aj tímlíder SaS pre kultúru René Parák:

PS nebude mlčať

Podľa predsedu opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku „arogancia a autoritárske zásahy ministerky Šimkovičovej presahujú všetky hranice“.

„Čistky v kultúre si zbabelo nechala na leto a myslí si, že to ľudia prejdú mlčaním. Nie, my nebudeme mlčať!“ napísal v statuse na sociálnej sieti.

Zároveň avizoval, že hnutie začína so zberom podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Chce sa na nej pokúsiť odvolať ministerku Šimkovičovú. „Je to ona, kto na svojom mieste nemá čo robiť,“ skonštatoval Šimečka.

Podporu vyjadrila aj exprezidentka

K odvolaniu Mateja Drličku a Alexandry Kusej sa na sociálnej sieti vyjadrila aj bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová. Obaja svoje inštitúcie viedli v zložitých situáciách úspešne, napísala.

„Museli prekonávať nezáujem a hájiť slobodu umeleckej tvorby nielen vo svojich inštitúciách, ale aj mimo nich. To by mal byť dôvod na poďakovanie, nie na odvolanie. Vyjadrujem obom podporu, ako aj SND, SNG a celej slobodnej kultúre,“ dodala Čaputová.

Umelecká obec má podľa nej silný cit pre spravodlivosť. „A tak býva často vedomím, svedomím a pamäťou aj vtedy, keď ju mnohí iní strácajú. Vaša tvorivá sloboda je aj našou. Atmosféra, ktorá nie je priaznivá k umeniu a kultúre, pôsobí nezdravo na celú spoločnosť,“ skonštatovala.

Strata pre umeleckú obec aj krajinu

Na odvolanie Alexandry Kusej reagovalo aj SND. Hovorí o mocenskom zásahu do slobody tvorby a slobody slova. „Útok vedenia rezortu na erbové kultúrne inštitúcie sa nedá vnímať inak, ako mocenský zásah do slobody tvorby a slobody slova,“ uviedlo SND na sociálnej sieti.

„Alexandra Kusá dosiahla na poste generálnej riaditeľky SNG nespochybniteľné manažérske a odborné výsledky, za ktoré bola mnohonásobne ocenená,“ priblížilo SND.

V reakcii tiež spomenulo dokončenie rekonštrukcie budovy SNG. Práve to malo byť oficiálnym dôvodom ministerstva kultúry na Kusej odvolanie. V stanovisku tvrdí, že pri rekonštrukcii malo dôjsť k viacerým manažérskym zlyhaniam.

„V rámci svojich rozpočtových možností vytvorila niekoľko mimoriadnych výstav, ktoré mapovali zásadné dejinné udalosti cez diela našich najvýznamnejších výtvarníkov,“ zhodnotilo SND prácu Alexandry Kusej. Jej odvolanie je podľa SND „stratou pre celú umeleckú obec a krajinu ako takú“.

Zamestnanci SNG stoja za Kusou

S reakciou na aktuálnu situáciu reagovala aj samotná SNG na sociálnych sieťach a na svojom webe. Vo vyjadrení SNG uviedla, že kolektív zamestnancov a zamestnankýň stojí za Alexandrou Kusou.

„Uvedomujeme si, koľko úsilia, času, odbornosti, ľudskosti, inovatívnych vízií a nápadov a niekedy až nadľudských výkonov venovala budovaniu národnej kultúrnej inštitúcie, ktorá pozná reálny význam a hodnotu slov národná, kultúrna a inštitúcia,“ uviedla SNG.

Za vyše 20 rokov, počas ktorých Kusá pôsobila ako kurátorka a neskôr aj generálna riaditeľka, spolu so svojím tímom odviedla množstvo práce, dodala galéria. „Jej reálne výsledky zasahujú kultúrnu sféru nielen na celom Slovensku, ale sú nadmieru vnímané a oceňované aj v medzinárodnom kontexte,“ skonštatovala SNG.

Zároveň dúfa, že ďalšie z bezdôvodných odvolávaní kľúčových osobností vrcholových umeleckých inštitúcií, nezostane bez odozvy. „Kultúra nie je len o výstavách, divadelných predstaveniach či koncertoch. Je to najmä nástroj a priestor, v ktorom sa dokáže celá spoločnosť posúvať vpred,“ uzavrela SNG.

Pozrite si vyjadrenie odvolanej šéfky SNG Alexandry Kusej z Aktuálne :24:

Reagoval aj šéf SNM

Podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislava Panisa urobila odvolaná generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá urobila „kus dobrej roboty“.

„Musím priznať, že som vždy obdivoval jej entuziazmus a ťah na bránku. Má za sebou výborné výsledky, veľa úspešných výstav a oceňovaných odborných publikácií,“ napísal Panis na webe SNM. Tou najvýznamnejšou bola podľa neho rekonštrukcia budovy SNG.

Dodal, že aj keď táto situácia nie je dobrá, Alexandra Kusá však po sebe zanecháva životaschopnú inštitúciu. „A to je na Slovensku tá najlepšia vizitka,“ uzavrel Panis.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko