Na hlavný obsah

Banky sa sťažujú na klesajúce zisky, hovoria, že na to doplatia ľudia a firmy. Ministerstvo ani ekonóm nesúhlasia

Banky tento rok zatiaľ zarobili o tri percentá menej ako vlani.

Banky sa sťažujú na klesajúce zisky, hovoria, že na to doplatia ľudia a firmy. Ministerstvo ani ekonóm nesúhlasia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Banky sa sťažujú na klesajúce zisky. Podľa nich zarábajú menej v dôsledku mimoriadneho odvodu, ktorý pred niekoľkými mesiacmi zaviedla vláda. Finančné domy zároveň tvrdia, že opatrenie môže presmerovať kapitál do krajín s nižšími daňami, na čo doplatia ľudia a firmy.

Menej peňazí v bankách znamená menej poskytnutých úverov. Ministerstvo financií to považuje za nezmysel. Tvrdí, že ak zarobia banky toľko čo získali za prvý polrok, opäť prekročia ich zisky miliardu eur.

Klesajúce zisky bánk boli témou v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko. Venoval sa im redaktor Matej Baránek:

Bankový odvod je opäť témou debaty medzi finančnými domami a štátom. Banky sa sťažujú, že im pre mimoriadnu daň klesajú zisky. Rečou čísel – v tomto roku zarobili zatiaľ 550 miliónov eur, čo je o tri percentá menej ako vlani.

Podľa nich je však ziskovosť slovenských bánk oproti európskym konkurentom stále výrazne nižšia. V konečnom dôsledku, ako banky tvrdia, môžu na to doplatiť ľudia a firmy.

„V rámci EU, kde je voľný pohyb kapitálu kľúčovým prvkom. bankový odvod pôsobí ako bariéra, ktorá presmeruje kapitál do krajín s nižším alebo žiadnym odvodom. Odvod tak sekundárne bude mať vplyv na dostupnosť úverov pre firmy, obyvateľstvo aj štát,“ uviedla Slovenská banková asociácia v stanovisku.

Mimoriadny bankový odvod

Banky zároveň pripomínajú, že od začiatku roka zaplatili štátu na daniach mimoriadnom odvode už 350 miliónov eur. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) napriek spomínaným číslam odkazuje, odvod nikoho nepoškodzuje.

Tvrdí, že ak banky zarobia v druhom polroku podobnú čiastku ako v tom prvom, získajú. cez miliardu eur. Podľa ministra by tak išlo o druhý najvyšší zisk bank v novodobej histórii, len vlani zarobili viac.

Opätovné zavedenie mimoriadneho odvodu však nedávno kritizovala aj Európska centrálna banka, s tým, že môže mať dosah na slovenskú ekonomiku.

„My sme nastavili vyklesávanie bankového odvodu. Čiže banky toto nepostihuje takým spôsobom, ako by to postihovalo, ak by bol ten bankový odvod nastavený konštantne,“ reagoval Kamenický vo februári.

Ekonóm hovorí o strašení

Ľuboš Pavelka z ekonomickej univerzity v Bratislave tvrdí, že za nižšími ziskami bánk nie je len bankový odvod. Finančné domy zvýšili v dôsledku drahších úverov aj úroky na termínovaných účtoch. Ekonóm považuje vyhlásenia bank o prípadnom odlive kapitálu za strašenie.

Nie je jedno euro zarobené na Slovensku rovné jednému euru zarobenému v Rakúsku. Nedá sa mechanicky porovnávať hrušky s jablkami, nemajú nad čím banky nariekať. Majú tu veľmi dobré podnikateľské prostredie, čo sa týka návratnosti kapitálu.

Slováci zároveň patria podľa ekonóma v schopnosti splácať úvery k tým zodpovednejším, oproti napríklad Španielom alebo Talianom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika