Na hlavný obsah

Basketbalistky USA získali ôsme olympijské zlato v sérii. O skóre sa však strachovali do úplného konca

Francúzky si odnášajú strieborné medaily.

Basketbalistky USA získali ôsme olympijské zlato v sérii. O skóre sa však strachovali do úplného konca
Finálový zápas medzi USA a Francúzskom. Foto: TASR/AP

Americké basketbalistky získali na OH v Paríži zlaté medaily a napodobnili úspech svojich krajanov. V nedeľňajšom dramatickom finále zvíťazili nad domácimi Francúzkami 67:66, pričom olympijský turnaj vyhrali ôsmykrát za sebou a celkovo jubilejný desiatykrát.

Francúzky boli blízko k zisku premiérového zlata z OH, napokon však zopakovali strieborný výsledok z Londýna 2012. V Tokiu 2020 skončili na bronzovom stupienku.

Tretie miesto v Paríži obsadili hráčky Austrálie, ktoré v súboji o bronz zdolali Belgičanky 85:81. Je to pre nich šiesty cenný kov pod piatimi kruhmi (0-3-3), Belgičanky na medailový úspech zatiaľ nedosiahli.

Američanky sa vo vypredanej Accor Arene ujali vedenia 4:0, ich súperky kontrovali päťbodovou šnúrou. Favoritky však vo zvyšku prvej štvrtiny dominovali a vyhrali ju o šesť bodov. V druhej časti sa Francúzky dotiahli aj vďaka úspešným pokusom Williamsovej a prvý polčas sa skončil rovnovážnym skóre 25:25.

Domáce hráčky ťažili z famózneho vstupu do druhého polčasu a šnúrou desiatich bodov dostali súperky pod tlak. Ten však Američanky ustáli, zlepšili efektivitu streľby a do záverečnej štvrtiny išli s dvojbodovým náskokom (45:43). Presnú ruku mala najmä s 21 bodmi najlepšia strelkyňa zápasu Wilsonová.

Američanky mali pevnejšie nervy

V poslednej štvrtine sa tímy striedali vo vedení, v závere však ukázali pevnejšie nervy Američanky. Za stavu 67:64 mala možnosť poslať duel do predĺženia líderka domáceho tímu Williamsová, no v snahe o rýchle zakončenie tesne prešľapla trojkový oblúk a jej pokus za dva body nestačil.

Basketbalistky USA dokráčali za zlatom suverénnym spôsobom. V skupinovej fáze zdolali postupne Japonsko (102:76), Belgicko (87:74) a Nemecko (87:68), vo vyraďovačke boli nad sily Nigérie (88:74) a v semifinále deklasovali Austráliu (85:64).

Už šieste zlato na OH získala Diana Taurasiová. Legendárna 42-ročná rozohrávačka sa tešila v Aténach 2004, Pekingu 2008, Londýne 2012, Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2020. Okrem toho prispela k trom titulom majsteriek sveta, ktoré Američanky získali v rokoch 2010, 2014 a 2018.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport