Na hlavný obsah

Benátky hľadajú nových gondolierov. Podmienky nie sú jednoduché, súčasťou je aj náročný výcvik

Výcvik zahŕňa aj veľa teórie.

Benátky hľadajú nových gondolierov. Podmienky nie sú jednoduché, súčasťou je aj náročný výcvik
Gondolier v Benátkach. Foto: Unsplash

Mestská rada v Benátkach vypísala výberové konanie na obsadenie voľných pozícií gondoliérov.

Plavci v pruhovaných tričkách a klobúkoch, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou obrazu turistického mesta, musia podľa zadania mať aspoň stredoškolské vzdelanie a vedieť plávať. Podmienkou je ale tiež úspešné absolvovanie príslušného kurzu, píše server The Guardian.

Záujemcovia o tradičné povolanie sa musia prihlásiť do kurzu Arte del Gondoliere (Umenie gondoliérov), čo je však podmienené schopnosťou ovládať loď. Ak to nevie perfektne, musí aspoň preukázať základné zručnosti a talent.

Umenie ovládať gondolu je základom a pomáha s prvým výberom, uviedol predseda benátskej asociácie gondolierov Andrea Balbi.

Náročný výcvik gondolierov

Výcvik je veľmi prísny a náročný. Začína sa 30 hodinami teoretickej výučby, počas ktorej sa záujemcovia naučia lodnú obdobu cestného zákona.

Učí sa tiež anglicky a francúzsky a o histórii, kultúre a umení Benátok. Osobitný dôraz sa kladie na architektúru mesta a úlohu vodných kanálov. Až po teórii prichádza na rad prax. Študenti strávia desať hodín riadením gondoly pod vedením gondoliskeho majstra.

Povolanie gondoliéra je súčasťou Benátok už od roku 1094. Jedenásť metrov dlhé plavidlá boli po stáročia hlavným dopravným prostriedkom, pôvodne ich využívali hlavne nižšie vrstvy spoločnosti.

Aristokrati s nimi začali jazdiť až v 14. storočí, keď mesto zakázalo jazdu na koni úzkymi uličkami mesta. V 16. storočí sa po Benátkach plavilo odhadom 10-tisíc gondol.

Dnes je v Benátkach 433 gondolierov, z toho 14 žien. Predtým išlo o výlučne mužskú profesiu, ktorej prestížne licencie sa zvyčajne dedili z otca na syna. Teraz je však toto povolanie prístupné každému, kto je občanom Európskej únie a je plnoletý. Prvou ženou gondolierkou sa v roku 2009 stala Giorgia Boscoloová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet