Na hlavný obsah

Bielorusko presúva k hranici s Ukrajinou tanky: Varuje, že využije právo brániť sa

Dôvodom je zostrelenie ukrajinských dronov nad Bieloruskom.

Bielorusko presúva k hranici s Ukrajinou tanky: Varuje, že využije právo brániť sa
Ilustračná snímka tanku Leopard 2. Foto: TASR/DPA

Bielorusko začalo k štátnej hranici s Ukrajinou presúvať tanky, vyhlásilo v nedeľu (11. 8.) bieloruské ministerstvo obrany. Dôvodom je údajné zostrelenie niekoľkých ukrajinských dronov vo vzdušnom priestore Bieloruska. Informovala o tom agentúra DPA.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí incident označilo za „nebezpečný pokus rozšíriť zónu prebiehajúceho konfliktu do našej oblasti“. Dodalo, že krajina využije svoje právo brániť sa a na provokácie a nepriateľské kroky primerane zareaguje. Na sociálnej sieti Telegram zverejnilo video, ktoré zachytáva nakladanie tankov na vagóny.

Plná pohotovosť protivzdušnej obrany

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v sobotu (10. 8.) vyhlásil uvedenie protivzdušnej obrany Bieloruska do plnej pohotovosti.

Dôvodom je narušenie bieloruského vzdušeného priestoru desiatimi údajne ukrajinskými dronmi, ktoré v piatok (9. 8.) prenikli do Mahiľovskej oblasti. Niekoľko z nich bolo zostrelených, informovali bieloruské štátne médiá.

Lukašenko nariadil tiež posilnenie jednotiek v Homeľskej oblasti, aby dokázali reagovať na potenciálne provokácie zo susednej krajiny.

Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin v sobotu vyhlásil, že do oblasti nariadil tiež presun balistických striel Iskander a raketometov Polonez.

Lukašenko je jedným z najdôležitejších podporovateľov Ruska vo vojne proti Ukrajine. Na začiatku vojny umožnil ruským jednotkám vstup na bieloruské územie, odkiaľ následne zaútočili na sever Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet