Na hlavný obsah

Brazílske Sao Paulo trápia rozsiahle požiare, najvyšší stupeň pohotovosti platí v desiatkach miest

Regionálna vláda zriadila krízový kabinet.

Brazílske Sao Paulo trápia rozsiahle požiare, najvyšší stupeň pohotovosti platí v desiatkach miest
V Brazílii vypukli rozsiahle požiare. Foto: STVR

Lesné požiare sužujú najľudnatejší brazílsky štát Sao Paulo. Miestne úrady v piatok aktivovali v 30 mestách najvyšší stupeň pohotovosti, informuje agentúra AFP.

Regionálna vláda zriadila v piatok (23. 8.) večer v súvislosti s požiarmi krízový kabinet. Šíreniu plameňov napomáhajú vysoké teploty, nízka vlhkosť vzduchu a dlhotrvajúce sucho v regióne

„V súčasnosti je 30 miest v stave vysokej pohotovosti pre rozsiahle požiare a pracujeme na zvládnutí situácie a zaistení bezpečnosti,“ uviedol guvernér štátu Sao Paulo Tarcísio de Freitas v príspevku na sociálnej sieti.

Miestne úrady informovali, že v továrni v obci Urupes na severe regiónu prišli o život dvaja robotníci, ktorí sa snažili uhasiť požiar.

Plamene výrazne narušili aj dopravu, ktorá bola na viacerých cestných komunikáciách pozastavená v dôsledku nízkej viditeľnosti spôsobenej dymom.        

Situácia je kritická v okolí mesta Sao José do Rio Preto so 480-tisíc obyvateľmi, kde bolo v uplynulých dňoch zaznamenaných viacero požiarov. Miestne úrady preto zatvorili školy. Dym zahalil aj mesto Sao Paulo.

Požiarom v Brazílii sme sa venovali aj v Správach :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet