Na hlavný obsah

Bývalí riaditelia vyvracajú tvrdenia M. Šimkovičovej, že historická budova SND je v poriadku: Ignoruje jasné dôkazy

Ministerka kultúry zhodnotila stav divadla údajne po jednej návšteve.

Bývalí riaditelia vyvracajú tvrdenia M. Šimkovičovej, že historická budova SND je v poriadku: Ignoruje jasné dôkazy
Ilustračná snímka - budova SND. Foto: TASR/Pavol Zachar

Vyjadrenia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) spochybňujúce potrebu rekonštrukcie historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) sú nekompetentné a ignorujú jasné dôkazy o nevyhnutnosti obnovy, uviedli na utorkovej (27. 8.) tlačovej konferencii bývalý generálny riaditeľ SND Matej Drlička a bývalý ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák.

Ohradili sa voči ministerkiným slovám zo začiatku augusta o tom, že historická budova SND je v „normálnom stave“. Bývalý šéf národného divadla upozornil, že Šimkovičová to skonštatovala po jednej návšteve objektu, o ktorej neinformovala vedenie divadla.

Rovnako si nevyžiadala detailné informácie od technicko-prevádzkového úseku SND. „Považujem za mimoriadne nekompetentné, že za takýchto okolností bez adekvátnych informácií ministerka spochybňuje opodstatnenosť rekonštrukcie. Pritom už na základe vizuálnej prehliadky musí byť každému jasné, že obnova je nevyhnutná,“ zdôraznil bývalý šéf SND.

Argumentoval aj videom, v ktorom sumarizoval havarijný stav technológií i stavebnej časti historickej budovy.

Ohradil sa aj voči ministerkiným slovám o tom, že si chcel na rekonštrukciu vyčleniť 51 miliónov eur. „To bolo rozhodnutie vlády,“ upozornil v súvislosti so súhlasom kabinetu s realizačným plánom rekonštrukcie z roku 2023. „Vedenie SND nerobilo nikdy svojvoľné kroky,“ dodal Drlička.

SND uzatvorili už v roku 2021

Bývalý ekonomický riaditeľ národného divadla v tejto súvislosti pripomenul, že prípravou rekonštrukcie sa zaoberali ministerstvá kultúry viacerých vlád, rovnako i odborníci z rôznych inštitúcií.

Zopakoval kroky prípravy rekonštrukcie, ktoré mali vyvrcholiť začatím verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu. „Po aktualizácii pripomienok pamiatkarov sme pripravovali vyhlásenie tendra ku koncu septembra,“ dodal Bošňák.

Historickú budovu SND uzatvorili v máji 2021 z dôvodu havarijného technického stavu budovy, ktorý znemožňoval bezpečnú divadelnú prevádzku. Už skôr sa začali snahy o prípravu rekonštrukcie.

V roku 2022 Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR odobril štúdiu uskutočniteľnosti, ktorú dalo vypracovať vedenie SND.

Na konci júna 2023 schválil realizačný plán rekonštrukcie kabinet Ľudovíta Ódora, rovnako dal súhlas na prípravu verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu. Podľa realizačného plánu sa práce mali začať v roku 2027, s otvorením zrekonštruovanej budovy sa počítalo na začiatku sezóny 2031/2032.

Budovu na Hviezdoslavovom námestí otvorili v roku 1886, postavená bola podľa architektov Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Sídlom SND je od roku 1920. Posledná zásadná rekonštrukcia sa uskutočnila pred vyše polstoročím, v roku 1972.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko