Na hlavný obsah

Bývalá sekretárka (99) z koncentračného tábora s dovolaním neuspela, trest napokon dostane

Dostala dvojročný podmienečný trest.

Bývalá sekretárka (99) z koncentračného tábora s dovolaním neuspela, trest napokon dostane
Archívna snímka, Irmgard Furchnerová. Foto: TASR/AP

Deväťdesiatdeväťročná bývalá sekretárka v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof Irmgard Furchnerová s dovolaním neuspela. Jej dvojročný podmienečný trest z roku 2022 za napomáhanie k vraždám 10 505 väzňov tak platí. Rozhodol o tom v utorok (20. 8.) Spolkový súdny dvor v Lipsku, ako informujú nemecké médiá. Verdikt je právoplatný.

Proces s Furchnerovou vyvolal nielen v Nemecku veľkú pozornosť médií, keďže je jedným z posledných, v ktorom sa niekto zodpovedal za zločiny súvisiace priamo s druhou svetovou vojnou a holokaustom.

Furchnerová bola od júna 1943 do apríla 1945, teda vo veku svojich 18 a 19 rokov, civilnou zamestnankyňou veliteľstva nacistického koncentračného tábora blízko Gdansku v okupovanom Poľsku. Keďže bola vtedy taká mladá, bola súdená podľa trestných zákonov vzťahujúcich sa na mladistvých.

Pôvodný proces sa skončil v decembri 2022. Súd vtedy v Itzehoe na severe Nemecka vyhovel návrhu obžaloby a Furchnerovej uložil dvojročný podmienečný trest. Obžaloba tvrdila, že Furchnerová dobre vedela, čo sa v tábore deje. Svojou prácou teda napomáhala jeho ďalšiemu fungovaniu.

Obžaloba okrem iného uviedla, že z okien pracoviska videla značnú časť tábora, vrátane zhromažďovania, kde väzni prechádzali selekciou. Navyše musela podľa vyšetrovateľov vidieť a predovšetkým cítiť takmer neustály zápach z krematórií spaľujúcich mŕtvych.

Obhajoba rozporovala, že by o zverstvách vedela a požadovala oslobodenie viny. Súd však pri vynesení rozsudku konštatoval, že je nepredstaviteľné, aby si vtedy vraždy nevšimla. Furchnerová však ešte v decembri 2022 podala dovolanie na Spolkový súdny dvor, aby verdikt preskúmal.

Súdny dvor nové dokazovanie a výsluchy svedkov nevykonával, keďže posudzoval len to, či pôvodné konanie viedli riadne a zákonne. Počas celého obdobia preskúmania bol prvotný rozsudok neprávoplatný, takže na Furchnerovú bolo naďalej vnímané ako nevinnú. To sa však dneškom zmenilo, lebo rozsudok nadobudol právoplatnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet