Na hlavný obsah

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili z väzenia

Dovolanie podal minister spravodlivosti Boris Susko.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili z väzenia
Na snímke Dušan Kováčik. Foto: STVR

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v stredu (7. 8.) prepustili z výkonu trestu. Informoval o tom portál TV noviny. Informácia o Kováčikovom prepustení sa najskôr objavila na blogu Júlie Mikolášikovej.

Dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora podal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Zároveň nariadil prerušenie výkonu trestu odňatia slobody do rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) o dovolaní. Minister o tom informoval vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

„Požiadali sme tiež ministra spravodlivosti Borisa Suska, aby sa k dovolaciemu konaniu pripojil a podal sám dovolanie v prospech doktora Kováčika a prerušil výkon trestu do času, kedy sa o dovolaní rozhodne na Najvyššom súde,“ citovali Aktuality.sk Kováčikovho advokáta Erika Magála.

Úplatok od mafie

Bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika odsúdili na osem rokov za úplatok od mafie. Trest si odpykával vo väzení v Dubnici nad Váhom.

Bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika za korupciu odsúdili v máji 2022 na osem rokov odňatia slobody. Kováčik musel okrem toho zaplatiť peňažný trest.

Podľa verdiktu Kováčik za úplatok 50 000 eur pomohol údajnému šéfovi zločineckého gangu takáčovcov Ľubomírovi Kudličkovi zostať na slobode a tiež vynášal informácie z vyšetrovania. Odsúdený bol za trestné činy prijímania úplatku a ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Do doby výkonu trestu sa Kováčikovi započítal necelý rok a pol, ktorý po zadržaní v tomto prípade na jeseň roku 2020 strávil vo väzbe.

Prepusteniu Dušana Kováčika sa v Správach venovali redaktori Jakub Horáček a Dominika Kusá:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko