Na hlavný obsah

Taliansko opäť otvára jedno z najromantickejších miest na svete

Najprv ju sprístupnia výhradne domácim.

Taliansko opäť otvára jedno z najromantickejších miest na svete
Pohľad na Cestu lásky v severnom Taliansku. Foto: STVR

Turisti v severnom Taliansku sa dočkali. Po 12 rokoch rekonštrukcie otvárajú známy panoramatický chodník v obľúbenej lokalite Cinque Terre. Cestu lásky v Ligúrii vďaka nezabudnuteľným výhľadom často označujú aj ako jedno z najromantickejších miest na svete.

Via dell’Amore, teda Cesta lásky, je opäť prístupná. Kilometer dlhý chodník pozdĺž útesov Ligúrskeho mora spája dedinky Riomaggiore a Manarola v známej turistickej oblasti Cinque Terre, ktorá je zároveň národným parkom a súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ceste lásky sa v reportáži v relácii Správy :24 venovala spolupracovníčka STVR v Taliansku Katarína Antenozio:

Cestu postavili v prvej polovici minulého storočia pri razení tunelov na železničnej trase. Neskôr sa stala vyhľadávanou turistickou atrakciou najmä pre krásne výhľady. Masívny zosuv pôdy roku 2012 so sebou však strhol časť chodníka a zranil štyri austrálske turistky.

Náročná rekonštrukcia trvala viac ako desaťročie a náklady na ňu presiahli 23 miliónov eur. Najväčším investorom bol samotný región Ligúria, ktorý na stavbu vyčlenil 12 miliónov. Ako prevencia pred zosuvmi pôdy na svahoch vysadili vyše osemtisíc rastlín.

Moderný systém monitorovacích zariadení zasa dokáže včas varovať pred zvýšeným hydrogeologickým rizikom. V prvom týždni od otvorenia si panoramatický výhľad z chodníka budú môcť vychutnať výhradne rezidenti, od 9. augusta ho už sprístupnia pre všetkých.

Vstup bude spoplatnený, a aby sa zabránilo prílišnému náporu turistov, denná kapacita je zatiaľ 400 osôb. Túto lokalitu navštívilo len v minulom roku štyri milióny návštevníkov a patrí k tým oblastiam v Taliansku, ktoré s náporom turistov zápasia najviac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet