Na hlavný obsah

Cena zlata na historickom maxime: Aktuálne je výhodnou investíciou, no pozor na podvody, varujú analytici

Odborníci očakávali nárast cien až koncom roka.

Cena zlata na historickom maxime: Aktuálne je výhodnou investíciou, no pozor na podvody, varujú analytici
Zlatá minca. Foto: STVR

Cena zlata sa vyšplhala na historické maximá. Nárast však prišiel pomerne skoro. Odborníci ho očakávali až koncom roka. Zlato je aktuálne podľa analytikov výhodnou investíciou. Pozor si však treba dať na podvody, ktoré sa rozmohli pri jeho kúpe, alebo predaji.

Skoro 2 500 dolárov za uncu je nová a historická cena zlata. Rastie najmä preto, že sa očakáva znižovanie základnej úrokovej sadzby americkou centrálnou bankou. Analytici to pripisujú aj nepokojom vo svete.

„Či už vojny na Blízkom východe alebo na Ukrajine, tiež tá obchodná vojna medzi Čínou a USA. Práve zlato je vnímané investormi ako bezpečný prístav,“ vysvetlil analytik finančných trhov Portu Marek Malina.

Vývoju ceny zlata sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

Cena môže do konca roka ešte rásť

Za posledný rok sa cena zlata zvýšila už približne o 35 percent. „Predajná cena jednej unce je dnes v Rakúsku vyše 2 333 eur. Podotýkam, že presne pred rokom takáto istá minca akurát vyrazená v roku 2023, s rovnakou podobizňou a rovnakým obsahom zlata, stála 1 720 eur,“ uviedol ekonóm Obchodnej fakulty EUBA Ľuboš Pavelka.

„Dlhodobo dokáže nielen porážať infláciu, ale aj dokáže priniesť investorom nejaký ten výnos navyše,“ dodal Malina.

Jeho cena by mohla podľa analytikov do konca roka ešte rásť. Hovoria však, že sa tak zvýšia aj investície do zlata. Jeho najväčšou výhodou je to, že je jednou z najlikvidnejších komodít. „Nepodlieha žiadnemu daňovému zaťaženiu, takže jeho likvidita je omnoho jednoduchšia ako pri platine alebo paládiu,“ priblížil riaditeľ firmy s drahými kovmi a numizmatikou Andrej Keseg.

„Zlato neprináša žiadne úroky, dividendy, žiadnu rentu z prenájmu nič, takže je to takzvaný mŕtvy kapitál,“ doplnil Pavelka. Vyššie investície do zlata však spôsobia menší záujem o investičné fondy či sporiace účty.

Ide skôr o dlhodobú investíciu

„Zlato je skôr dlhodobá investícia a má slúžiť na diverzifikáciu toho portfólia,“ uviedol investičný analytik FinGO.sk František Burda. „Je výhodné vtedy, keď sa očakáva stupňovanie politických alebo iných napätí vo svete, ktoré by mohli narušiť stabilitu papierových mien,“ skonštatoval ekonóm Ľuboš Pavelka.

Pri investícii do zlata si treba dať pozor aj na podvody. Firma s drahými kovmi už hlási prvé prípady.

„Aby si daného predajcu preverili. Jeho ekonomické zázemie, vklady vo firme, pôsobenie firmy na trhu, aby nakoniec nezostali sklamaní. V posledných mesiacoch sa, žiaľ, aj nám stáva, že čoraz viac zlata nám ľudia ponúkajú, ktoré nezodpovedá svojej rýdzosti alebo je falošné,“ uviedol Andrej Keseg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika