Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností dosiahli dno a ustálili sa, ponuka bytov a domov je väčšia ako dopyt. Čo hovoria experti?

Svetová ekonomika sa pomaly zotavuje.

Ceny nehnuteľností dosiahli dno a ustálili sa, ponuka bytov a domov je väčšia ako dopyt. Čo hovoria experti?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ceny nehnuteľností na trhu sa stabilizovali. Realitné kancelárie zaznamenali nárast ponúk. Najčastejšie sa kupujú malé byty a rodinné domy v blízkosti veľkých miest. O náraste cien sa zatiaľ nehovorí.

Hypotéky sa po prudkom náraste opäť vracajú na pôvodné ceny. Aj ich dostupnosť v bankách je lepšia ako v predchádzajúcom období.

„Ceny nehnuteľností dosiahli cenové dno, aktuálne sú ceny zastabilizované, banky sprístupnili hypotéky pre viac klientov,“ uviedla majiteľka realitnej kancelárie Karin Zápalová.

Podľa odborníčky si majú kupujúci z čoho vyberať. Ponuka je väčšia ako dopyt. Realitní experti hovoria, že ceny nehnuteľností budú nateraz stagnovať.

Cenám nehnuteľností sa v Správach venoval Erik Adamson:

„Na prvýkrát nám štatisticky vyšli mierne nárasty, ale nemusíme sa dnes baviť alebo mať obavu z toho, že ceny nehnuteľnosti nejakým spôsobom rastú. Sme v období stagnácie, čo býva také bežné obdobie po dlhšom poklese,“ ozrejmil analytik Národnej asociácie realitných kancelárií SR Martin Lazník.

Ekonomika sa zotavuje

Svetová ekonomika sa pomaly zotavuje a ekonómovia tvrdia, že už teraz sa to odráža na našich peňaženkách a nákupoch.

„Tie reálne mzdy nám teraz konečne rastú po dvoch rokoch prepadu. Znamená to, že ľudia si budú čoraz viac môcť dovoliť. Takže aj tie očakávania do budúcnosti zo strany tých nákupcov sú pozitívne,“ povedal vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV Martin Hudcovský.

Experti varujú ľudí, aby si dobre rozmysleli, akú nehnuteľnosť kúpia. Vo svete realít existujú aj takzvané zlé nehnuteľnosti.

„Zlá nehnuteľnosť znamená výhľadovo zlá lokalita, pretože pri nehnuteľnosti hovoríme vždy o lokalitách. Ako som spomínal, tie problematické nehnuteľnosti v problematických regiónoch. Kde nemám nejaký ekonomický rast, nemám dostatok pracovných príležitostí,“ vysvetlil Lazník.

Martin Lazník však dodáva, že kúpa domu alebo bytu sa oplatí aj v tomto období. „Z dlhodobého hľadiska samozrejme ten nákup nehnuteľnosti sa javí vždy ako dobrá investícia. dobrá investícia z pohľadu nie jedného dvoch rokov, ale z dlhodobejšieho horizontu päť – desať a plus rokov. Jedná sa možno o nejakú formu šetrenia si na dôchodok,“ uzavrel Lazník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika