Na hlavný obsah

Česká národná galéria sleduje Šimkovičovej kroky s veľkým znepokojením: Odvolanie Kusej a Drličku je prekvapivé a nejasné

Kusej prácu hodnotí ako špičkovú a profesionálnu.

Česká národná galéria sleduje Šimkovičovej kroky s veľkým znepokojením: Odvolanie Kusej a Drličku je prekvapivé a nejasné
Zľava odvolaná riaditeľka SNG Alexandra Kusá, ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) a odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička. Foto: TASR/Dano Veselský, SITA/Milan Illík, Koláž STVR

Kroky ministerky Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) sledujeme s veľkým znepokojením, reaguje na odvolanie riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SND) Národní galerie Praha (NGP). Pre spravodajský portál spravy.rtvs.sk to uviedla jej hovorkyňa Jana Holcová.

NGP považuje nezávislosť kultúry a slobodu umeleckého prejavu za jedny zo základných pilierov demokracie. Zosadenie Alexandry Kusej aj riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku sa podľa galérie javí ako nejasné a prekvapivé.

„Vzhľadom k tomu, akú špičkovú prácu pani Kusá odvádzala. Či už išlo o rekonštrukciu, nové programové plány SNG alebo infraštruktúru, pod jej vedením mali európsku úroveň,“ skonštatovala česká galéria.

Profesionálna spolupráca

S Alexandrou Kusou ako aj so samotnou SNG Národní galerie Praha v minulosti spolupracovala. Spoločné aktivity zhodnotila ako profesionálne.

„V odbornom kontexte boli aktivity SNG určite vnímané s veľkým rešpektom, a to aj v súvislosti s tým, ako komunikovali zložité témy širokej verejnosti,“ skonštatovala národná galéria.

Poslednou úzkou spoluprácou bola úprava Českého a Slovenského pavilónu na bienále v Benátkach a spoločná prezentácia projektov. V súčasnosti NGP začalo s SNG intenzívne riešiť prípravu ďalšej prezentácie v Benátkach. Mala by sa uskutočniť v roku 2026 na storočné výročie vybudovania pavilónu.

„Obe inštitúcie to považovali za jeden zo svojich spoločných vlajkových projektov, ktorý mal ešte viac posilniť nadštandardné vzťahy medzi oboma krajinami a veľmi úzku prepojenosť oboch umeleckých scén,“ uzatvorila NGP.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko