Na hlavný obsah

Český olympijský výbor chcel zakázať pomenúvať vedomostné súťaže slovom olympiáda. Po vlne kritiky prišla zmena

Spor spustila žiadosť predsedu biologickej olympiády.

Český olympijský výbor chcel zakázať pomenúvať vedomostné súťaže slovom olympiáda. Po vlne kritiky prišla zmena
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Česku ukončili spor o označovanie školských vedomostných súťaží slovom olympiáda po tom, čo to zakázal Český olympijský výbor (ČOV). Metodiku používania tohto slova pripraví novovzniknutá expertná skupina. Informoval o tom portál iRozhlas.

Rozpor nastal, keď sa predseda biologickej olympiády Ján Černý pokúsil požiadať ČOV o súhlas s používaním slova olympiáda. S odvolaním sa na zákon z roku 2000 o ochrane olympijských symbolík výbor žiadosť zamietol.

Problémom bola predovšetkým obava zo zneužívania názvu na komerčné účely, a teda za účelom zárobku. Medzi školami aj vo verejnosti sa dvihla vlna kritiky, keďže školy na vedomostných súťažiach nezarábajú. Z prevažnej časti ich financuje české ministerstvo školstva, zvyšok sponzori, uvádza iRozhlas. Práve príspevok od sponzorov bol problémom, pre ktorý organizácie nemohli používať označenie olympiáda.

ČOV a český minister školstva Mikuláš Bek prišli po spoločnom stretnutí s rozhodnutím, že školy môžu naďalej používať v názvoch súťaží pomenovanie „olympiáda“ alebo „olympijský“. Vytvoria zároveň expertnú skupinu, ktorá rozhodne o pravidlách používania pomenovania.

„Verím tomu, že už sa nebudú opakovať podobné kolízne situácie, keď sa niektorí organizátori obávali, že nebudú môcť používať dokonca ani to označenie olympiáda. Nič také nehrozí,“ povedal pre portál Mikuláš Bek.

Dodal, že záleží na tom, akým spôsobom je nastavená komunikácia a spolupráca napríklad s komerčnými partnermi. Sľubuje, že sa s organizátormi súťaží po začiatku školského roka stretne.

Problematiku používania slova olympiáda priblížila v Aktuálne :24 aj redaktorka Katarína Vítková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet