Na hlavný obsah

Česko chce zakázať e-cigarety s ovocnými príchuťami. Lákajú totiž mladých. Odborníci sú skeptickí

Fajčiari sa podľa nich môžu vrátiť ku klasickým cigaretám.

Česko chce zakázať e-cigarety s ovocnými príchuťami. Lákajú totiž mladých. Odborníci sú skeptickí
Ilustračná snímka muža s elektronickou cigaretou. Foto: Pixabay

Český rezort zdravotníctva pripravuje vyhlášku, ktorá by znamenala od budúceho roka koniec elektronických cigariet s príchuťami. Takzvaný vaping je totiž čoraz populárnejší, a to aj medzi deťmi a dospievajúcimi. V utorok (27. 8.) o tom informoval portál Novinky.cz.

Odborníci sú však skeptickí. Varujú, že väčšina fajčiarov sa môže vrátiť k škodlivejším klasickým cigaretám alebo hrozí, že prejdú na čierny trh. Elektronické cigarety sú podľa odborníkov kľúčovým nástrojom v úsilí o zníženie rizík spojených s fajčením.

Mladých priťahujú ovocné príchute

Podľa Národného prieskumu užívania tabaku a alkoholu je najväčší podiel užívateľov elektronických cigariet vo veku od 15 do 24 rokov. Z prieskumu vyplýva, že najčastejším dôvodom, prečo mladí ľudia fajčia e-cigarety, sú ich ovocné príchute.

Práve tie chce ministerstvo zdravotníctva zakázať. Povolený má zostať len tabak. Rezort argumentuje, že koná vo verejnom záujme, pričom sa odvoláva na výzvy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

„Došlo k masívnemu nárastu užívania elektronických cigariet deťmi a mládežou a v mnohých krajinách prevyšuje mieru užívania u dospelých,“ povedal portálu Novinky.cz hovorca Jan Řežábek z tlačového odboru českého ministerstva zdravotníctva.

Kritici pripravovanej legislatívy tvrdia, že ministerstvo koná v rozpore s vládnym akčným plánom boja proti závislostiam a nevychádza z analýzy vplyvu elektronických cigariet na verejné zdravie. Ľudia, ktorí fajčia e-cigarety sa podľa odborníkov môžu vrátiť k škodlivejším klasickým cigaretám.

„Pre dospelých fajčiarov, ktorí prechádzajú na alternatívy elektronických cigariet, pretože predstavujú menšie riziko, môže pôsobiť zákaz elektronických cigariet kontraproduktívne. V konečnom dôsledku môže viesť k opätovnému nárastu počtu fajčiarov klasických cigariet,“ uviedla vedúca Národného monitorovacieho centra pre drogy a závislosti Pavla Chomynová.

Čierny trh

Rizikom zákazu e-cigariet s ovocnými príchuťami môže byť podľa kritikov vyhlášky aj hľadanie náplní na čiernom trhu.

„Existujú oprávnené obavy, že vyhláška naštartuje domácu výrobu tekutých náplní, ktoré na rozdiel od certifikovaných výrobcov predstavujú reálne riziko pre zdravie užívateľov,“ povedal hovorca spoločnosti British American Tobacco Tomáš Tesař.

Návrh vyhlášky sa v súčasnosti pripravuje a rezort zdravotníctva nevylučuje jej úpravu. „Jej konečné znenie bude závisieť od všetkých relevantných pripomienok. Konečnú podobu preto nevieme predvídať,“ skonštatoval Jan Řežábek z tlačového odboru ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet