Na hlavný obsah

V Česku vstupuje do platnosti zákaz starých kotlov. Na Slovensku sa taký krok nechystá, platí však podobné opatrenie

Česká vláda chce znížiť počet pevných častíc vo vzduchu.

V Česku vstupuje do platnosti zákaz starých kotlov. Na Slovensku sa taký krok nechystá, platí však podobné opatrenie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V Česku platí zákaz používania neekologických kotlov na pevné palivo. Kotly prvej a druhej triedy budú musieť domácnosti vymeniť za novšie. Objavila sa informácia, že tento zákaz bude platiť aj na Slovensku. Správa však nebola pravdivá.

Od 1. 9. nebudú môcť české domácnosti používať staré kotly na pevné palivo. Vláda u našich susedov chce tak znížiť počet pevných častíc vo vzduchu. Česká vláda dlhodobo podporuje výmenu výhrevných kotlov pre domácnosti, cez program Nová zelená úsporám.

Diskusii o zákaze neekologických kotlov na Slovensku sa v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

„Povinnosť vymeniť kotly prvej a druhej triedy platí už od roku 2012, občania teda mali dostatok času sa na výmenu pripraviť,“ uviedol minister životného prostredia ČR Petr Haldík.

Na Slovensku takýto zákaz zatiaľ neplatí. V médiách sa však objavila správa, že zákaz bude platiť aj u nás. „Od 1. septembra 2024 vstúpi do platnosti zákaz používania starých kotlov prvej a druhej emisnej triedy na Slovensku, ktorý bol plánovaný od roku 2012 a to s cieľom zlepšiť kvalitu ovzdušia a ochrany zdravia obyvateľov,“ znela informácia

Na Slovensku máme poukážky

„Na Slovensku sa táto téma objavila opäť, ale v súvislosti s tým, že tento zákaz bude platiť v Českej republike. Neznamená to, že bude platiť aj na Slovensku,“ upozorňuje analytik z energie-portal.sk Radovan Potočár.

Ministerstvo životného prostredia potvrdilo, že sa nechystá kotly zakazovať. „Ministerstvo životného prostredia SR nejde cestou zákazu používania kotlov, ktoré sú už v súčasnosti využívané v domácnostiach,“ uviedol rezort vo vyhlásení.

Expert na energetiku vysvetľuje, že na Slovensku platí zákaz len na predaj takýchto kotlov a to už od roku 2014. „Na Slovensku už 10 rokov platí zákaz predaja kotlov prvej a druhej emisnej triedy a neskôr sa rozšíril aj na kotly tretej emisnej triedy,“ vysvetľuje Potočár.

Radovan Potočár hovorí, že ľudia môžu využiť program Zelená domácnostiam na modernizáciu svojej vykurovacej techniky. Slovenská inovačná a energetická agentúra potvrdila, že od polovice júla opäť vydáva poukážky na preplácanie kotlov na biomasu a iné vyhrievacie zariadenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko