Na hlavný obsah

Chcete sa na dovolenke vyhnúť davom a tlačeniciam? Do týchto európskych miest by ste nemali cestovať

Sú medzi nimi aj mestá zo susedných krajín.

Chcete sa na dovolenke vyhnúť davom a tlačeniciam? Do týchto európskych miest by ste nemali cestovať
Davom sa dá vyhnúť. Stačí vycestovať do alternatívnych destinácií. Foto: Unsplash

V posledných rokoch sa mnoho európskych destinácií potýka s nadmerným turistickým ruchom, čo vedie k davom v uliciach, dlhému čakaniu a zhoršenému zážitku pre cestovateľov.

Spravodajský server The Economic Times (ET) zostavil prehľad 15 miest a ich alternatív, ktoré ponúkajú podobné kultúrne, historické a malebné zážitky bez zahlcujúcich davov. Na zoznam sa dostala aj Praha, ktorú ET radí nahradiť Brnom. Ktorým európskym destináciám by ste sa teda mali radšej vyhnúť, ak nemáte radi davy?

Barcelona, Španielsko

Kultová barcelonská architektúra a živá kultúra urobili z tohto mesta obľúbenú turistickú destináciu, ale davy tu môžu byť zahlcujúce. Alternatívou môže byť katalánska Girona (španielsky Gerona). Ponúka očarujúcu starú štvrť, stredoveké hradby a bohatú históriu bez davov turistov. Pre tých, koho zaujíma katalánska kultúra, je to vynikajúca voľba.

Benátky, Taliansko

Benátky sú preslávené svojimi kanálmi a historickými pamiatkami, no najmä v hlavnej sezóne sú často plné turistov. Pokojnejší zážitok poskytuje Terst, ktorý sa nachádza na severovýchodnom pobreží Talianska. Navyše sa môže pochváliť krásnou architektúrou, malebným nábrežím a zmesou talianskych a slovinských vplyvov.

Santorini, Grécko

Malebné výhľady na Santorini lákajú mnohých návštevníkov, čo vedie k preplneným uliciach a problémom pri zháňaní voľného ubytovania. Ostrov Naxos ponúka nádherné pláže, pôvabné dedinky a bohatú históriu, a to všetko s menšími davy ľudí ako jeho slávnejší sused.

Dubrovník, Chorvátsko

Staré mesto Dubrovníka je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, ale jeho popularita spôsobuje preľudnenie, najmä v lete. Podobný stredoveký pôvab s krásnymi plážami, ale menším počtom turistov, ponúka ostrovné mesto Korčula, čo z neho robí skvelú alternatívu pre pokojnejšiu návštevu.

Amsterdam, Holandsko

Amsterdamské kanály a kultúrne pamiatky každoročne prilákajú milióny turistov. Rovnako krásne kanály, živú kultúrnu scénu a historické centrum ponúka mesto Utrecht, a to všetko v menej zahltenej atmosfére.

Paríž, Francúzsko

Paríž je stálicou medzi najobľúbenejšími turistickými destináciami vďaka svojim kultovým pamiatkam, no všadeprítomné davy môžu zážitky v tomto meste dosť pokaziť. Taktiež francúzske mesto Lyon ponúka bohatú históriu, vynikajúcu kuchyňu a ohromujúcu architektúru – a ako bonus menší počet turistov.

Praha, Česko

Rozprávková pražská architektúra láka mnohých návštevníkov, výsledkom sú zahltené ulice a preplnené pamiatky. Moravská metropola Brno poskytuje živú umeleckú scénu, impozantnú architektúru a živú kultúrnu atmosféru bez zahlcujúcich davov.

Pohľad na Karlov most v Prahe.
Pohľad na Karlov most v Prahe.Foto: Unsplash

Rím, Taliansko

Historické pamiatky v Ríme priťahujú davy ľudí, najmä počas hlavných turistických sezón. Sicílske Palermo ponúka úchvatnú architektúru, bohatú históriu a vynikajúcu kuchyňu v menej preplnenom prostredí ako Rím.

Edinburgh, Škótsko

Edinburgh je vďaka svojim festivalom a historickým pamiatkam obľúbenou destináciou, čo často vedie k preplneniu v čase najväčšej návštevnosti. Škótske mesto Stirling ponúka bohatú históriu, vrátane slávneho rovnomenného hradu, a krásnu krajinu s menším počtom turistov.

Florencia, Taliansko

Umenie a architektúra Florencie priťahujú mnoho návštevníkov, čo má za následok preplnené múzeá i ulice. Toskánske mesto Lucca je pokojnejšie, ale rovnako zaujímavá destinácia, ktorá ponúka krásne historické pamiatky, zachovalé hradby a očarujúcu atmosféru.

Lisabon, Portugalsko

Živá kultúra a malebné výhľady na Lisabon priťahujú mnohých turistov, čo často spôsobí preľudnenie. Rovnako nádherné výhľady, bohatú kultúrnu scénu a očarujúce historické centrum ponúka portugalské mesto Porto, avšak v menej zahltenej atmosfére.

Reykjavík, Island

Prírodné zázraky Reykjavíku lákajú turistov po celý rok, častým výsledkom sú preplnené atrakcie a vysoké ceny. Štvrté najväčšie islandské mesto Akureyri ponúka úchvatnú krajinu, pôvabné uličky a prístup k neuveriteľným prírodným zaujímavostiam s menšími davy ľudí ako islandská metropola.

Budapešť, Maďarsko

Nádherná architektúra a termálne kúpele v Budapešti lákajú mnohých návštevníkov, takže ulice i atrakcie sú často preplnené. Alternatívou môže byť mesto Segedín, kde sa môžete tešiť na úžasnú architektúru, živú kultúru i atmosféru bez toho, aby sa tu tiesnili davy.

Rybárska bašta v Budapešti.
Rybárska bašta v Budapešti.Foto: Unsplash

Viedeň, Rakúsko

Viedeň je vďaka svojmu kultúrnemu dedičstvu a historickým pamiatkam obľúbenou destináciou, ako pravidelne zisťujú davy turistov. Štajerský Hradec ponúka bohatú históriu, nádhernú architektúru a živú umeleckú scénu, čo spoločne s menším počtom návštevníkov sľubuje uvoľnenejší rakúsky zážitok.

Istanbul, Turecko

Jedinečná zmes kultúr v Istanbule priťahuje mnohých turistov. Kto má záujem o turecké zážitky neskalené nadmerným počtom návštevníkov, môže zamieriť do štvrtého najľudnatejšieho mesta Bursa, ktoré ponúka bohatú históriu, ohromujúcu architektúru a krásnu krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet