Na hlavný obsah

Človek na západe stále zarobí viac ako ten na východe. Aké sú platové rozdiely naprieč Slovenskom?

Najmenšie platy sú v okrese Poltár.

Človek na západe stále zarobí viac ako ten  na východe. Aké sú platové rozdiely naprieč Slovenskom?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Poznáme priemerné mesačné platy v slovenských okresoch. Slováci najviac zarábajú na západe republiky v Bratislave – vyše 2 100 eur. Existujú tu však výraznejšie rozdiely medzi zárobkami.

Najmenšie platy vykazujú na strednom Slovensku v okrese Poltár. Dosahujú tam 1 100 eur. Najnovšie údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR naznačujú nerovnomerný ekonomický rozvoj v krajine.

Aké sú platové rozdiely na celom Slovensku zisťoval v Správach redaktor Silvester Roštár:

Zamestnávatelia platia najviac svojim zamestnancom na západnom Slovensku, a to v priemere od 1 500 do 2 000 eur. Najnižšie platy majú ľudia v okresoch na východnom Slovensku.

Mzda v Bardejove je takmer 1 200 eur. V Michalovciach je to vyše 1 400 eur. Košice sú výnimkou. Tam ľudia pracujú za približne 1 600 eur. Na strednom Slovensku v Banskej Bystrici zamestnanci zarobia vyše 1 500 eur, v Krupine je to cez 1 300 eur.

„Vo všeobecnosti platí, že veľké mestá lákajú talenty, ale zároveň lákajú i priemyselné odvetvia, ktoré sú charakteristické tým, že ponúkajú vyššie platy. Dokážu aj ponúknuť kvalitnú pracovnú silu, čo sa predovšetkým viaže na prítomnosť kvalitných univerzít,“ zhodnotil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Výrazné rozdiely v okresoch

Z novej mapy platov vyplýva, že v okresoch, ktoré často spolu susedia, vidieť výrazné rozdiely. Zatiaľ čo v Bratislave je priemerný mesačný plat viac ako 2 100 eur, keď prejdeme o 50 kilometrov ďalej od hlavného mesta, do Galanty, tu zarobí človek o 700 eur menej.

V okrese Galanta je priemerný plat 1 400 eur. Tu žije, no každý deň dochádza za prácou do hlavného mesta Alexandra. „Bratislava mi ponúkala viac možností. Finančne sa mi to stále viac oplatí ako pracovať v Galante. Cestujem vlakom. Cesta vlakom sa mi oplatí, rýchlikom je to tak 35 minút. Na dopravu miniem tak 100 – 150 eur,“ priblížila Alexandra Bednárová.

„V regiónoch vidíme, že naozaj dochádza k rozdielom z ekonomického pohľadu v parite kúpnej sily. Rozdielna miera v nezamestnanosti, čo vidíme napríklad na východe Slovenska. Toto vytvára samotný predpoklad pre ekonomickú nerovnosť,“ ozrejmil Kočiš. Aj podľa pracovného portálu sú ľudia z menších miest často nútení za prácou dochádzať.

„Nielen kvôli získaniu vyššieho platu, ale kvôli tomu, že v niektorých oblastiach Slovenska je takmer nemožné sa zamestnať. Niektoré výrobné závody a fabriky zanikli, a tak už ďalej nie sú tieto lokality atraktívne ani pre mladšiu generáciu,“ podotkla hovorkyňa pracovného portálu Kariera.sk Katarína Tešla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika