Na hlavný obsah

Čo bude nad rámec vzdelávacieho programu, budú musieť odsúhlasiť rodičia. Náhradné aktivity detí už neovplyvnia

Zmenami chce T. Drucker bojovať proti dezinformáciám.

Čo bude nad rámec vzdelávacieho programu, budú musieť odsúhlasiť rodičia. Náhradné aktivity detí už neovplyvnia
Čo bude nad rámec vzdelávacieho programu, budú musieť odsúhlasiť rodičia.

Rodičia detí po novom budú musieť odsúhlasiť aktivity či prednášky na školách, ktoré sú nad rámec školského vzdelávacieho programu či nad rámec toho, čo si pedagogická rada alebo rada školy schvália. Zmenu pripravil rezort školstva v rámci zmien, ktoré nazval „nežnou revolúciou v školstve“. Tvrdí, že ide o záväzok programového vyhlásenia vlády.

Minister školstva Tomáš Druker (Hlas-SD) chce aj za pomoci súhlasu bojovať proti dezinformáciám a hybridným hrozbám.

„To môže byť, samozrejme, nielen hodnotová vec, o ktorej možno vy mienite, že tu máme partnerov alebo niektorých ľudí, ktorí poukazujú, že sa tu vyučuje nejaká LGBT+ ideológia na školách. Ale takisto sa nám môže dostať do obsahu dezinformácia v oblasti dejín Slovenska, v oblasti slovenského štátu,“ povedal minister.

Zmenám obsiahnutým v tzv. „nežnej revolúcii v školstve“, ktoré sa týkajú aktivít nad rámec vzdelávacieho programu, sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Denisa Žilová:

Náhradný program odmietnuť nevedia

Podľa šéfky Združenia základných škôl Slovenska Evy Horníkovej takto môžu rodičia viac participovať na výbere, napríklad vzdelávacích programov v rámci zamerania školy či mimoškolských aktivít.

„Zákonný zástupca je taktiež zodpovedný za výchovu, či už je to aj za tú morálnu alebo aj za tú trestnoprávnu. A všetky tieto prednášky, ktoré v školách robíme, či už je to v rámci priamej výchovno-vzdelávacej činnosti alebo v mimoškolskom čase, má škola robiť v spolupráci s rodinou,“ uviedla Horníková.

Ak rodič nesúhlasí s aktivitou na škole, dieťa má náhradný program v inej triede. Predsedníčka združenia pripomína, že v takom prípade už rodič nedáva súhlas. Škola ho len informuje.

„Tam už rodič nemôže nabúravať organizačnú štruktúru ani organizáciu školského dňa. Dieťa je v škole, zodpovedá zaňho riaditeľ, čiže už vtedy je to veta oznamovacia,“ podotkla Horníková.

Problém v takomto súhlase nevidí ani analytik centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš. „To, čo bude v štátnom vzdelávacom programe a školskom vzdelávacom programe, to bude povinné pre všetky deti. Sú aj školské systémy, kde rodičia môžu svoje deti odhlásiť alebo neumožniť konkrétny obsah, ktorý je predpísaný,“ podotkol.

Konšpirátorom sa vyhnúť nemusia

Aj u nás sa v minulosti viacerí politici pokúšali napríklad témy sexuálnej výchovy obmedziť. Podľa poslankyne za Progresívne Slovensko Ingrid Kosovej prišiel minister so zákazom na tlak koaličnej SNS. Tá pred časom avizovala vlastné zmeny. Tvrdí, že zavedenie súhlasu nemusí mať požadovaný efekt.

„Na jednej strane sa možno vyhneme tomu, že budú prizývaní rôzni konšpirátori. Ale na druhej strane to vôbec neeliminuje ten fakt, že už dnes v radoch učiteľov a učiteliek nájdeme takých ľudí, ktorí inklinujú k dezinformáciám,“ upozornila Kosová.

Strana SNS sa však aj naďalej pokúša do zákona nad rámec súhlasu zaviesť zákaz a sankcie za propagovanie „netradičnej sexuálnej orientácie“ či šírenie názorov o nej. Minister školstva Tomáš Drucker opakovane tvrdí, že nepripustí politizáciu školstva ani nepremyslené zásahy do vzdelávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál