Na hlavný obsah

Mária Katerinka Czaková mala v cieli vysoké horúčky, pomáhať jej museli zdravotníci: Išla som na maximum

Czaková dosiahla svoj najlepší výsledok pod piatimi kruhmi.

Mária Katerinka Czaková mala v cieli vysoké horúčky, pomáhať jej museli zdravotníci: Išla som na maximum
Na snímke slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková. Foto: STVR

Slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková musela ísť bezprostredne po olympijských pretekoch na 20 km do opatery zdravotníkov. V Paríži pod Eiffelovou vežou dosiahla svoje olympijské maximum a obsadila 34. miesto. V cieli však mala viac ako 40-stupňovú horúčku a absolvovala ľadový kúpeľ.

Katerinka Czaková urobila na záverečných siedmich kilometroch šesť pozícii a jedno kolo (1 km) pred koncom strácala len sekundu na Maďarku Ritu Récseiovú. Tá prišla nakoniec do cieľa so 7-sekundovým náskokom pred Slovenkou.

„Do cieľa som prišla veľmi vyčerpaná, odniesli ma do ľadovej vane, mala som vysokú horúčku. Ležala som tam asi 20 minút v studenej vode, lebo mi to neklesalo, teraz je to už asi dobré,“ povedala pre STVR viditeľne vyčerpaná Katerinka Czaková.

Podmienky na trati boli naozaj náročné

Tridsaťpäťročná atlétka sa dlho držala na hranici štvrtej desiatky a krátko pred tromi štvrtinami pretekov to vyzeralo, akoby využila ušetrené sily.

„Bojovala som čo to dalo, teším sa z toho, že som došla do cieľa a myslím si, že som podala naozaj všetko, čo som dnes mohla,“ skonštatovala pre STVR Czaková.

Pozrite si celý rozhovor s Máriou Katerinkou Czakovou pre STVR:

„Nemôžem povedať že som pošetrila sily. Išla som na maximum, je to však 20 rokov, čo spolupracujeme s trénerom a sú to skúseností. Čo sa týka podmienok, pretekala som v rôznych krajinách a dnes boli naozaj náročné.“

Štvornásobná olympionička ocenila aj kulisu trate priamo pod Eiffelovou vežou. Štvrtkové (1. 8.) preteky boli z hľadiska atmosféry v príkrom rozpore s predošlými hrami. Tie poznačila pandémia koronavírusu a bežci boli navyše v Sappore, ktoré je vzdialené od vtedajšieho dejiska hier Tokia viac ako 1000 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport