Na hlavný obsah

Ďalšia rana kultúre: Opozícia reaguje na odvolanie šéfa SND Mateja Drličku

Podľa SaS Šimkovičová s odvolávaním nekončí.

Ďalšia rana kultúre: Opozícia reaguje na odvolanie šéfa SND Mateja Drličku
Odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Foto: TASR/Martin Baumann, Dano Veselský/koláž STVR

Slovenská kultúra dostala od ministerky Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) ďalšiu ranu, reagovala opozičná strana SaS na odvolanie Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND).

Podľa liberálov šéfka rezortu opäť dokázala, že si celý kultúrny sektor chce prispôsobiť na vlastný obraz. Podľa strany Šimkovičová každý deň zlyháva a ukazuje, že je v kultúre „úplne stratená“.

„Len nedávno začala Šimkovičová zase šikanovať umelcov za ich názor. Teraz odvoláva kvalitných ľudí z ich postov. Desať mesiacov na poste ministerky kultúry je na zaplakanie. Do dejín sa jednoznačne zapíše ako historicky najhoršia a najnekompetentnejšia ministerka kultúry,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Tímlíder liberálov pre kultúru René Parák skonštatoval, že po dosadení „nežiadúcich ľudí do rady STVR“, ovládnutí umeleckých fondov a Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana zasadila Šimkovičová odvolaním Matej Drličku kultúre ďalšiu ranu.

„Martina Šimkovičová kope na každú stranu, pričom takýmto konaním čoskoro paralyzuje celý sektor kultúry. Jedna vec je, že si chce zjavne dosadiť do všetkých kultúrnych inštitúcií svojich ľudí, no na strane druhej sa proti jej krokom znesie v radoch umelcov masívny odpor, a ten bude úplne oprávnený,“ povedal Parák.

Dodal, že odvolanie Mateja Drličku bude mať ďalekosiahle následky a že podľa informácií strany Šimkovičová s odvolávaním nekončí. „Ďalší šéfovia dôležitých inštitúcií majú byť na rade, jej „svätá“ vojna evidentne pokračuje,“ uzavrel Parák.

Jaurová chce vysvetlenie

Predsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (Progresívne Slovensko) upozornila, že ani celé hodiny po tom, ako sa informácia o odvolaní Mateja Drličku dostala do médií, ministerstvo kultúry ani Šimkovičová nepriniesli vysvetlenie tohto personálneho kroku.

Podľa nej to hovorí za mnohé. „Snaha politicky ovládnuť kultúrne inštitúcie, vziať im ich nezávislosť a dosadiť do nich svojich ľudí je jediné, čoho sme sa od „ničiteľky kultúry“ – pani Šimkovičovej zatiaľ dočkali,“ skonštatovala Jaurová.

Podotkla, že Šimkovičová síce má zo zákona právomoc odvolávať riaditeľov kultúrnych inštitúcií, no musí mať na to „dostatočne závažné dôvody“. Avizovala, že sa na ne budú ministerky pýtať na Výbore pre kultúru a médiá.

Cifrová Ostrihoňová: Šimkovičová si zmýlila dobu s normalizáciou

Podľa europoslankyne Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej (PS) si Martina Šimkovičová zmýlila dobu s normalizáciou. Reagovala tak na odvolanie Mateja Drličku na sociálnej sieti.

„Z SND tvoril modernú a inšpiratívnu inštitúciu, do ktorej bola radosť chodiť. Jeho odvolanie ma mrzí ako človeka, no oveľa viac ako občianku a milovníčku kultúry. Budem veľmi zvedavá na dôvody, ktoré k tomuto viedli,“ uviedla europoslankyňa.

Cifrová Ostrihoňová pripomenula viacero kritizovaných krokov ministerky Šimkovičovej. Spomenula napríklad zmeny v umeleckých fondoch, šikanu ľudí, ktorí spustili petíciu na jej odvolávanie, ale aj menovanie niektorých členov Rady STVR.

Reagovala národná galéria aj múzeum

Je smutné, že zriaďovateľ nezvolil cestu dialógu a spoločného úsilia, reagovala na odvolanie Mateja Drličku Slovenská národná galéria (SNG).

„Dúfali sme, že sľubovaný pokoj na prácu nebude iba heslom. Chceme vysloviť nádej, že pani ministerka svoje rozhodnutie zmení – bolo by to pre dobro národnej inštitúcie, ale aj pozitívne gesto vyslané smerom ku kultúre a širokej verejnosti na celom Slovensku,“ uviedla SNG v stanovisku.

V mene kolektívu aj návštevníkov a návštevníčok galérie vyjadrila inštitúcia Drličkovi podporu.

Generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa odvolanie nemilo prekvapilo. „V mene svojom a myslím, že môžem povedať, že aj v mene mojich kolegýň a kolegov z múzea ďakujem Matejovi Drličkovi za ľudskú, korektnú a profesionálnu spoluprácu,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko