Na hlavný obsah

Daň z nehnuteľností by sa mohla meniť. V súčasnosti je vraj nastavená nízko. Od čoho by sa odvíjala?

Reformovať by sa mohla podľa väčšiny krajín EÚ.

Daň z nehnuteľností by sa mohla meniť. V súčasnosti je vraj nastavená nízko. Od čoho by sa odvíjala?
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Nerozhodovala by plocha, ale lokalita či stav domu. Daň z nehnuteľností a jej reforma sa opäť skloňuje v centrálnej banke. Nasledovať by mohla vzor väčšiny európskych krajín.

Zmena by mohla pomôcť kasám miest a obcí, či ozdraveniu verejných financií. Podľa samospráv však nie je spoločenská nálada na dvíhanie daní. Šéf Národnej asociácie realitných kancelárii Slovenska (NARKS) Ján Palenčár pripomína, že u nás sú dane z nehnuteľností nastavené nízko.

Daň z nehnuteľností a jej možná reforma bola témou v Rádiožurnále. Venovala sa jej redaktorka Štefánia Jánošíková:

Nový systém by mohol odstrániť neférovosť, keď, napríklad, obyvatelia v Bratislave či v lákavých turistických lokalitách nemuseli zaplatiť za svoje domy toľko, ako tí v menej atraktívnych mestách. Sadzby z dane z nehnuteľností si určujú samosprávy. Je to ich príjem do pokladnice. Rozhodujúca by mohla byť lokalita či stav nehnuteľnosti.

„Máme inštitúcie, ktoré majú k dispozícii údaje o hodnotách nehnuteľnosti. V našich podmienkach je to kataster alebo realitné kancelárie. Vo väčšine vyspelých krajín zodpovednosť za konečné určenie hodnoty nesie daňová inštitúcia, teda v našich podmienkach Finančná správa SR,“ podotkol analytik verejných financií Národnej banky Slovenska Martin Nevický.

„Nie je vhodný čas otvárať túto tému,“ reagoval šéf Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Niektoré samosprávy len nedávno zvýšili túto daň pre veľké výpadky v kasách.

„Podotýkam, zvyšovali sme ich rádovo v centoch a bola nesmierna nervozita medzi občanmi. Ak by ste dnes povedali občanovi, že sa budú opäť zvyšovať dane už nie na úrovni centov, ale eur, dovolím si povedať, že situácia sa mimoriadne medzi občanmi zhorší,“ skonštatoval predseda ZMOS-u.

Problém pre ‚starousadlíkov‘

„Naviazanie dane na trhovú cenu by nebolo ideálne riešenie,“ myslí si prezident NARKS Ján Palenčár. Dodal, že by to vytvorilo tlak na tých, ktorí žijú v lukratívnych lokalitách desaťročia.

„Aby sa z týchto miest museli ‚staroúsadlíci‘ vysťahovať. Treba hľadať viac solidárne riešenie. Jedna z týchto vecí môže byť, ak má fyzická osoba viac nehnuteľností, prvá nehnuteľnosť je zdanená nižšou sadzbou, ale už druhá, tretia, štvrtá sú zdaňované vyššou sadzbou,“ uviedol Palenčár.

Súčasný systém nám už odporúčali zmeniť aj OECD či eurokomisia. „Buď sa preparametrizuje daňový mix a použije sa to na zníženie iného daňového zaťaženia, alebo sa to použije na fiškálnu konsolidáciu, ktorá je v súčasnosti veľmi potrebná,“ pokračoval Martin Nevický.

Podľa Nevického sa dá nájsť vhodný systém daňových výnimiek či odkladov. Napríklad pre tých, ktorí sa dostali k lepším nehnuteľnostiam dedením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika